loader image

#AskTheStreet: Γιατί να συμμετέχω σε μια εθελοντική οργάνωση;

Απρ 25, 2022 | Blog

Το άρθρο αυτό αποτελεί συγγραφικό έργο χορηγού επικοινωνίας του Afixis, ο οργανισμός δεν ταυτίζεται απαραίτητα με το περιεχόμενό του, ούτε φέρει ευθύνη για τυχόν συνδέσμους ή υλικό που περιλαμβάνει.

της Γιώτας Διαμαντή

Μαρίνα, φοιτήτρια

– Πες μας λίγα λόγια για σένα….

Ονομάζομαι Μαρίνα και είμαι φοιτήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στο δεύτερο έτος και παρόλο που δεν εργάζομαι, η μέρα μου είναι πάντοτε γεμάτη! Παρακολουθώ σεμινάρια, βγαίνω με τους φίλους μου και συμμετέχω σε διάφορες εθελοντικές δράσεις.

– Εθελοντισμό ακούω. Συμμετέχεις σε κάτι οργανωμένο;

Είμαι εθελόντρια στην Κιβωτό του Κόσμου και στο Ορφανοτροφείο, αλλά συμμετέχω και σε δράσεις στο Πανεπιστήμιο. Γενικά μου αρέσει να βοηθάω τους άλλους και να προσφέρω.

εθελοντική οργάνωση

– Πώς πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με τον εθελοντισμό;

Από όταν ήμουν μικρή συμμετείχα στους προσκόπους και με την οικογένειά μου δίναμε παιχνίδια τα Χριστούγεννα στα ορφανοτροφεία οπότε είναι κάτι που μου έμεινε ανεξίτηλα στη μνήμη. Έτσι και εγώ, ως φοιτήτρια, τώρα συνεχίζω να προσφέρω γενικά αλλά και πιο συγκεκριμένα στα παιδιά που τόσο αγαπώ. Πέρα από αυτό, πιστεύω ότι ο εθελοντισμός μας κάνει καλύτερους ανθρώπους όχι μόνο γιατί προσφέρουμε, αλλά κυρίως γιατί λαμβάνουμε πολλά. Αυτά που θα λάβεις μπορεί να μην είναι χρήματα, είναι όμως εμπειρίες ζωής…. Οι δεξιότητες που μαθαίνεις, ο τρόπος να χειρίζεσαι διάφορες καταστάσεις, ακόμη και η επαφή με τα παιδιά είναι πολύ σημαντική πρακτική για το αυριανό μου επάγγελμα.

Ελένη, ιδιωτικός υπάλληλος

– Πες μας λίγα λόγια για σένα….

Εγώ είμαι η Ελένη, είμαι 30 ετών και δουλεύω στον ιδιωτικό τομέα. Έχω τελειώσει Διοίκηση Επιχειρήσεων εδώ και αρκετά χρόνια και ασχολούμαι με την εξυπηρέτηση πελατών. Στον ελεύθερο χρόνο μου βγαίνω με φίλους, πηγαίνω εκδρομές και βλέπω ταινίες με τη Λούση. Η Λούση είναι το σκυλάκι μου! Ένα ημίαιμο αδέσποτο μαλτεζάκι που περιφερόταν πέρυσι μόνο του στη γειτονιά και την ερωτεύτηκα από την πρώτη στιγμή!

– Άρα να φανταστώ είσαι και φιλόζωη αφού έδειξες τόση αγάπη για ένα αδέσποτο ζώο…

Όχι απλά είμαι φιλόζωη, λατρεύω τα ζώα!! Μακάρι να είχα ένα τεράστιο σπίτι με κήπο, ώστε να μπορώ να φιλοξενήσω όσα ζώα ήθελα…. Ωστόσο, επειδή δεν μπορώ να το κάνω αυτό δραστηριοποιούμαι ενεργά στη Φιλοζωική Ομάδα για το καλύτερο μέλλον όλων των αδέσποτων ζώων.

– Πώς πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με τον εθελοντισμό;

Ήταν εντελώς τυχαίο… Όταν είδα αυτά τα δύο ματάκια να τουρτουρίζουν μέσα στο κρύο δεν μπορούσα να μην περιμαζέψω αυτό το ζώο. Αργότερα όταν ήρθα σε επαφή με την Φιλοζωική ώστε να ρωτήσω αν αυτό το σκυλάκι έχει χαθεί ή αν είναι αδέσποτο, είδα τόσες αθώες ψυχές κλεισμένες σε κλουβιά και άκουσα τόσες ιστορίες που οι ιδιοκτήτες παρατάνε τα ζώα τους ή τα κακοποιούν που πραγματικά αυτό με πείσμωσε. Μέσα από τον εθελοντισμό γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι. Μαθαίνουμε τόσα νέα πράγματα αλλά ταυτόχρονα γνωρίζουμε και άλλους ανθρώπους, ευαισθητοποιημένους απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα…. Εκεί γνώρισα και τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης στην οποία εργάζομαι! Η αφοσίωση που έδειχνα, το ενδιαφέρον μου για τα ζώα και τους ανθρώπους, η επικοινωνιακή μου ικανότητα, αλλά ταυτόχρονα το γεγονός πως αφιέρωνα χρόνο από τη ζωή μου ώστε να κάνω κάτι καλό , αποτέλεσαν σημαντικούς λόγους που τον παρακίνησαν να με προσλάβει.

Ο εθελοντισμός δίνει πρότυπα και δείχνει τις αρετές που έχει κάθε άτομο. Εξάλλου στα σύγχρονα βιογραφικά και στις συνεντεύξεις σε ρωτούν για το αν έχεις συμμετάσχει σε εθελοντικές οργανώσεις και το κομμάτι αυτό αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για τους υποψηφίους, αφού δείχνει πολλά πράγματα για την προσωπικότητά τους.

Συμπεράσματα

Ρωτώντας δύο εντελώς ξεχωριστά άτομα, με διαφορετικές πορείες και διαφορετική ιδιοσυγκρασία, παρατηρούμε πως ο εθελοντισμός αποτελεί κοινό σημείο αναφοράς. Θεωρούν πως είναι αξιέπαινο για κάποιον να είναι εθελοντής και πως πραγματικά ολοκληρώνεται το άτομο, αφού βάζει την προσφορά στη ζωή του, αλλά ταυτόχρονα μαθαίνει να χειρίζεται καταστάσεις και να έρχεται σε επαφή με συνθήκες που σε άλλη περίπτωση δεν θα είχε την ευκαιρία να έρθει.

Πράγματι ο εθελοντισμός αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής μας και δικαίως, αφού πέρα από το ψυχολογικό και συναισθηματικό κέρδος, αποκτούμε δεξιότητες χρήσιμες για το βιογραφικό μας και τη μελλοντική μας επαγγελματική εξέλιξη.

Πηγή: citycampus.gr