loader image

Βασίλης Μπέκας: «Το ΜΒΕ είναι δημοκρατία»

Μαρ 7, 2022 | Blog, ΜΒΕ, Προγράμματα

Ο Βασίλης Μπέκας διετέλεσε Τομεάρχης του Εθνικού Κινήματος στην Ειδική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή στο Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων 2021. Συμμετείχε πρώτη φορά στο ΜΒΕ, γιατί ένιωσε την ανάγκη να εκφράσει τις πολιτικές του πεποιθήσεις σε άτομα της ηλικίας του τονίζοντας πως η εποχή της πανδημίας έχει αποξενώσει τους νέους ανθρώπους και το περσινό Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων αποτέλεσε περισσότερο από ποτέ δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ τους. Επίσης, σημείωσε πως η οργανωτική επιτροπή κατέβαλε τεράστια προσπάθεια, ώστε το συνέδριο να πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά ψηφιακά, γεγονός που σίγουρα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

 

Τι σημαίνει για εσάς το ΜΒΕ και γιατί;

 

Για εμένα, το ΜΒΕ είναι δημοκρατία. Νέοι άνθρωποι μπορούν μέσα από τη συμμετοχή τους να μεταλαμπαδεύσουν τις ιδέες τους χωρίς αιδώ, να συναναστραφούν ουσιαστικά με άτομα του ίδιου ιδεολογικού άξονα και συνάμα να μπορέσουν να αντιπαρατεθούν γόνιμα με άτομα που αντιλαμβάνονται διαφορετικά το πολιτικό γίγνεσθαι. Αν αυτό δεν είναι η δημοκρατία, δεν ξέρω τότε τι μπορεί να είναι. Επίσης, το εν λόγω πρόγραμμα υπογραμμίζει για εμένα την ανάγκη να παλεύω για τις ιδέες μου, να αποστρέφομαι οποιαδήποτε ιδεολογική έκπτωση και να υπερασπίζομαι με σθένος και απόλυτη αυταπάρνηση την άποψή μου, επικαλούμενος λογικά επιχειρήματα με αποδεικτική αξία και όχι υψώνοντας με στόμφο τον τόνο της φωνής μου στο πλαίσιο δημιουργίας εντυπώσεων.

 

Τι κερδίσατε από αυτή την εμπειρία και πως μπορεί να σας βοηθήσει στο μέλλον;

 

Η εμπειρία του ΜΒΕ συνέβαλε καθοριστικά στο να μπορέσω να αντιληφθώ στο ελάχιστο την πολυδιάστατη έννοια της “πολιτικής”. Κατανόησα τη σημασία που έχει να ακούω περισσότερο τους συνεργάτες μου, να σέβομαι τον συνομιλητή μου, να παίρνω πρωτοβουλίες όταν πρέπει και να αυτοσχεδιάζω. Στην πολιτική, τα πράγματα στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν είναι αυτό που φαίνονται. Οι μεταβλητές αλλάζουν διαρκώς. Γι’ αυτό η ικανότητα να προσαρμόζεται κανείς στον ρού των εξελίξεων αποτελεί αναπόφευκτα τον πιο σημαντικό παράγοντα επιβίωσης στο πολιτικό παιχνίδι. Το Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων αποτέλεσε, συνεπώς, αρωγό στο να έρθω σε επαφή με την ουσία της πολιτικής και να ανακαλύψω την αξία ορισμένων αρετών που αναντίρρητα θα πρέπει να καλλιεργήσω σε μεγαλύτερο βαθμό στο μέλλον. Βέβαια, από τα οφέλη που προέκυψαν για εμένα από τη συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, δε θα μπορούσα να παραβλέψω την αλληλεπίδραση με αξιόλογες προσωπικότητες και τη δημιουργία φιλικών δεσμών.

 

Πως σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τις εμπειρίες και τις γνώσεις που αποκτήσατε στο ΜΒΕ στα επόμενα σας βήματα;

 

Δεδομένης της καλής παρουσίας μου στο πρώτο μου ΜΒΕ, ο Afixis μου προσφέρει τη δυνατότητα διενέργειας πρακτικής άσκησης στο πολιτικό γραφείο του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θοδωρή Ρουσόπουλου. Αν, συνεπώς, μπορέσω να την πραγματοποιήσω, τότε σίγουρα οι γνώσεις που έχω αποκομίσει από το ΜΒΕ θα με συντροφεύσουν και στο επόμενο βήμα, που είναι η πραγματική πολιτική δράση.

 

Βλέπετε το ΜΒΕ ως διδακτικό εργαλείο; Πως πιστεύετε ότι σας διδάσκει την πολιτική και την νομοπαραγωγική διαδικασία;

 

Αναμφισβήτητα, το ΜΒΕ αποτελεί διδακτικό εργαλείο. Καταρχήν, βοηθά τους συμμετέχοντες να εγκύψουν στα νάματα του δημοκρατικού κεκτημένου, να χαλυβδώσουν τον χαρακτήρα τους, να εξοικειωθούν με ιδιάζουσες διαδικασίες, όπως η νομοπαρασκευαστική, και να αποκομίσουν ποικίλες γνώσεις από την τριβή με τους υπόλοιπους δρώντες. Με αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνεται η εμβάθυνση σε δυσνόητες έννοιες, οι οποίες με το πέρας του προγράμματος αποτελούν έως ένα βαθμό κτήμα τους. Σε αυτό, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει, βέβαια, η δυνατότητα που δίνει η συγκεκριμένη προσομοίωση για ρεαλιστική αναπαράσταση της όλης διαδικασίας παραγωγής των νόμων, η οποία είναι απρόσιτη στους απλούς πολίτες. 

 

Γιατί πιστεύετε ότι ξεχωρίζει το ΜΒΕ για εσάς από τα υπόλοιπα φοιτητικά προγράμματα;

 

Το ΜΒΕ παρέχει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αποτελέσουν γρανάζι των  κοινοβουλευτικών εργασιών υπό τον ρόλο του βουλευτή, ο οποίος συνιστά το κύτταρο της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας. Νομίζω ότι αυτό και μόνο είναι αρκετό για να δικαιολογήσει τη ξεχωριστή θέση του Μοντέλου Βουλής των Ελλήνων συγκριτικά με τα υπόλοιπα φοιτητικά συνέδρια, αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι οι διαδικασίες διεξαγωγής των εργασιών αυτών είναι κατά κύριο λόγο ξένες στον καθημερινό πολίτη. 

 

Τι θα λέγατε σε κάποιον που δεν έχει λάβει μέρος, αλλά το σκέφτεται;

 

Θα τον προέτρεπα να υποβάλει την αίτησή του χωρίς δεύτερη σκέψη, για να μπορέσει να αποκτήσει μία πιο βιωματική εμπειρία πάνω στις πολιτικές διαδικασίες, να δημιουργήσει καινούριες επαφές και συλλήβδην να ζήσει για λίγο την αίγλη της βουλευτικής έδρας. Πρόκειται για μια ευκαιρία που δεν παρουσιάζεται καθημερινά και σίγουρα όχι σε όλους.

 

Τι θα θέλατε να δείτε στο ΜΒΕ στο μέλλον;

 

Είναι μία δύσκολη ερώτηση. Πάντως, κάτι το οποίο προσωπικά θα ήθελα να δω στο ΜΒΕ στο μέλλον είναι η αξιολόγηση της ποιότητας του νομοπαρασκευαστικού έργου που παράγει η κάθε επιτροπή από έγκριτο εμπειρογνώμονα, ώστε να δίνεται ένα επιπλέον κίνητρο στους συμμετέχοντες για να καταβάλλουν τα μέγιστα και να επιδιώκουν τη διάκριση.

 

Έχοντας αποκτήσει μια θετική εντύπωση από το ΜΒΕ πιστεύετε ότι θα σας ενδιέφερε να πάρετε μέρος και σε κάποιο άλλο πρόγραμμα του Afixis και για ποιόν λόγο;

 

Εφόσον το πρόγραμμα αυτό του Afixis εφάπτεται των ενδιαφερόντων μου, δε θα είχα  πρόβλημα να συμμετάσχω και σε αυτό. Η οργανωτική κάνει πολύ καλή δουλειά υπό τις παρούσες δυσκολίες που διαφαίνονται λόγω της πανδημίας, επομένως θα την εμπιστευόμουν και για κάποιο άλλο πρόγραμμα.