loader image

Νίκος Κεραμέας: «Η δράση ξεκινά από το σεβασμό στον συνάνθρωπο και από τη συστηματική εκπαίδευση»

Φεβ 28, 2022 | Blog, ΜΒΕ, Προγράμματα

Ο Νίκος Κεραμέας διετέλεσε Πρωθυπουργός του Μοντέλου της Βουλής των Ελλήνων για το 2021. Είναι η τρίτη φορά που συμμετείχε στο πρόγραμμα και, όπως αναφέρει, αυτό που τον κάνει να επιστρέφει κάθε χρόνο είναι η μοναδικότητα του κάθε προγράμματος. Οι στιγμές και οι συνθήκες διαφέρουν και διαφοροποιούν την κάθε χρονιά από την προηγούμενη.

 

Τι σημαίνει για εσάς το ΜΒΕ και γιατί; 

 

Αντιλαμβάνομαι το ΜΒΕ ως μία εξαιρετική ευκαιρία προκειμένου να αλληλεπιδράσω με νέες και νέους σε ένα γόνιμο πλαίσιο διεξαγωγής διαλόγου. Γι’ αυτό προσεγγίζω το κάθε πρόγραμμα με τον δέοντα σεβασμό, καθώς γνωρίζω πως η διάδραση με διαφορετικές πολιτικές προσωπικότητες θα μου προσφέρει πολλά εφόδια. Θεωρώ πως στη σύγχρονη κοινωνία η διάθεση να μιλήσουμε, δυστυχώς, υπερβαίνει τη διάθεση μας να ακούσουμε τα επιχειρήματα του συνομιλητή μας. Το ΜΒΕ, καθώς και παρόμοιες πρωτοβουλίες, θέτουν στο επίκεντρο τον σεβασμό προς τον συνομιλητή μας. Γι’ αυτό και παρατηρείται μία εξαιρετικά υγιής για τη Δημοκρατία μας πρακτική, άνθρωποι με διαφορετική ιδεολογική αφετηρία να αναγνωρίζουν την αξία του αλληλοσεβασμού και της διαλλακτικότητας. 

 

Τι κερδίσατε από αυτή την εμπειρία και πως μπορεί να σας βοηθήσει στο μέλλον;

 

Κέρδισα εξαιρετικά σημαντικά πράγματα. Επιτρέψτε μου, όμως, να σταθώ κατά κύριο λόγο σε ένα, τη σύναψη νέων κοινωνικών σχέσεων με άτομα, τα οποία γνώρισα εντός του προγράμματος. Αποτελεί μεγάλο κέρδος, καθώς πέρα από τον πολιτικό χαρακτήρα του εγχειρήματος, δεν πρέπει να αγνοούμε και την κοινωνική του διάσταση. Οι συζητήσεις με αφετηρία το ΜΒΕ επεκτείνονται και εκτός του συνεδρίου. Στο πεζοδρόμιο, στην πλατεία, σε μία καφετέρια, η θεματολογία του συνεδρίου θα τεθεί ξανά στον διάλογο μας. Η πολιτική έχει αυτό το χαρακτηριστικό: είναι πάντα επίκαιρη. 

 

Το στοιχείο της ψύχραιμης και ώριμης ανάλυσης της πολιτικής επικαιρότητας είναι το ζητούμενο για εμένα μελλοντικά. Ο επιμορφωτικός παράγοντας του προγράμματος μόνο βοηθητικά μπορεί να δράσει για όλους μας, αρκεί να αγνοήσουμε ατομικιστικές πρακτικές και να αντιληφθούμε πως τα όσα κερδίζουμε συλλογικά ως κοινοβουλευτικό σώμα υπερτερούν της προσφοράς της μονάδας. Και για να μην παρερμηνευτώ, δε λέω πως η μονάδα δεν είναι σημαντική, αλλά το αντίθετο, πως δηλαδή η μονάδα είναι εξαιρετικά σημαντική όταν αντιληφθεί τη θέση της στο σύνολο. Τότε θα μπορέσει να λειτουργήσει καταλυτικά για τη συλλογική πρόοδο! 

 

Πως σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τις εμπειρίες και τις γνώσεις που αποκτήσατε στο ΜΒΕ στα επόμενα σας βήματα; 

 

Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Ομολογώ πως δεν έχω καταλήξει στο πως θα αξιοποιήσω τις εμπειρίες και τις γνώσεις στα επόμενα μου βήματα. Και αυτό γιατί δεν έχω σχεδιάσει κάποιο βηματισμό μου όσον αφορά την πολιτική. Δεν αντιλαμβάνομαι την πολιτική ως ευκαιρία σταδιοδρομίας. Η απόλυτη μου προτεραιότητα είναι η σταδιοδρομία στον ευαίσθητο τομέα της Ιατρικής Επιστήμης. Όσον αφορά την πολιτική, δεν σκέφτομαι κάποια θέση ούτε κάποια θεσμική καταξίωση. Αυτό που σκέφτομαι διαρκώς είναι πως η πολιτική πρέπει να είναι η έμπρακτη δράση σου προκειμένου να βελτιώσεις στον βαθμό που μπορείς την κοινωνία. Αυτή η δράση ξεκινά από το σεβασμό στον συνάνθρωπο και από τη συστηματική εκπαίδευση. Ας αποκτήσω τον βηματισμό στο να βελτιωθώ σαν άνθρωπος και να είμαι ωφέλιμος για την κοινωνία και μετά όλα τα άλλα. Εξάλλου, όποιος επιχειρεί να αντλεί αξία από το αξίωμα είναι καταδικασμένος μέσα στη δική του αλαζονεία. 

 

Βλέπετε το ΜΒΕ ως διδακτικό εργαλείο; Πως πιστεύετε ότι σας διδάσκει την πολιτική και την νομοπαραγωγική διαδικασία; 

 

Το ΜΒΕ διέπεται από το χαρακτήρα της πολιτικής ακαδημίας. Δεν είναι απλά ένα εργαλείο. Διδάσκει μέσα σε εύληπτα πλαίσια την νομοπαρασκευαστική διαδικασία και φέρνει τα μέλη του σε μία άμεση επαφή με την αίσθηση της ευθύνης. Ευθύνη είναι όταν διαπιστώνεις την ανάγκη μετασχηματισμού μίας κοινωνικής παθογένειας, να είσαι σε θέση να κοινοποιήσεις και το ανάλογο σχέδιο. Ευθύνη είναι να μη μένεις στη διαφωνία, αλλά να αναζητήσεις το πεδίο σύγκλισης. Αντιλαμβάνεσαι την αξία ορισμένων εννοιών βιωματικά και με ευχάριστο τρόπο.

 

Γιατί πιστεύετε ότι ξεχωρίζει το ΜΒΕ για εσάς από τα υπόλοιπα φοιτητικά προγράμματα;

 

Έχει εξαιρετικά δυναμικό χαρακτήρα. Αυτό το διαφοροποιεί αισθητά. Στο ΜΒΕ οι συμμετέχοντες δεν είναι παθητικοί αποδέκτες των πλαισίων που θέτει η οργανωτική επιτροπή. Πιο συγκεκριμένα, τα ίδια τα μέλη του ΜΒΕ συνδιαμορφώνουν με την οργανωτική ομάδα τις παραμέτρους του προγράμματος. Τι σημαίνει αυτό; Πως το πρόγραμμα έχει στον ίδιο του τον πυρήνα τη δημοκρατική συγκρότηση και πως οι επιμέρους πτυχές του αποκαλύπτονται στην πορεία της συμμετοχής του. 

 

Τι θα λέγατε σε κάποιον που δεν έχει λάβει μέρος, αλλά το σκέφτεται; 

 

Να συμπληρώσει την αίτηση του για το επόμενο συνέδριο. Δε χρειάζεται να τον πείσω εγώ για να το κάνει, είμαι σίγουρος πως η διαδρομή του εντός του προγράμματος θα πείσει τον ίδιο πως άξιζε τον κόπο. Εξάλλου πιστεύω πως η αξία οποιασδήποτε εμπειρίας γίνεται αντιληπτή πλήρως μόνο όταν τη βιώσεις ο ίδιος. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε πως η συντριπτική πλειοψηφία των έμπειρων συμμετεχόντων του ΜΒΕ είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση εκείνου του ατόμου που σκέφτεται να λάβει μέρος, αλλά διστάζει. Ο δισταγμός είναι φυσιολογικός για κάθε τι καινούργιο, ωστόσο πρέπει να τον ξεπερνάμε και να θέτουμε την προσωπικότητα μας έναντι νέων προκλήσεων. 

 

Τι θα θέλατε να δείτε στο ΜΒΕ στο μέλλον; 

 

Θα ήθελα να δω το ΜΒΕ να απλώνεται στον χρόνο. Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό να καθιερωθούν πρωτοβουλίες που θα επεκτείνουν τη διαπροσωπική επαφή των μελών του και πέρα από το χώρο της Παλαιάς Βουλής. Η θέση των προγραμμάτων με τέτοια συγκρότηση και επιτυχία είναι στην κοινωνία και όχι απλά σε μία τοποθεσία. Άρα, πρέπει να ανοίξει ένας διάλογος για το πως οι δράσεις στα πλαίσια του ΜΒΕ θα επεκταθούν στην καθημερινότητα μας.

 

Έχοντας αποκτήσει μια θετική εντύπωση από το ΜΒΕ πιστεύετε ότι θα σας ενδιέφερε να πάρετε μέρος και σε κάποιο άλλο πρόγραμμα του Afixis και για ποιόν λόγο; 

 

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένω νέες πρωτοβουλίες του Οργανισμού. Το σημαντικότερο όλων είναι πως τα μέλη του Afixis δεν επαναπαύονται στις δεδομένες επιτυχείς πρωτοβουλίες τους, αλλά αναζητούν συνεχώς πως θα εμπλουτίσουν το φάσμα των δράσεων τους.