loader image

Αλεξία – Δονάτη Καυκοπούλου: «Το ΜΒΕ σημαίνει “αλληλεπίδραση”»

Μαρ 17, 2022 | Blog, ΜΒΕ, Προγράμματα

Η Αλεξία – Δονάτη Καυκοπούλου συμμετείχε για πρώτη φορά στο Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων 2021 ως Πρόεδρος της Ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής. Με το ΜΒΕ ήρθε σε πρώτη επαφή μέσων φίλων που συμμετείχαν και μοιράστηκαν μαζί της την εμπειρία τους. Έτσι, άρχισε να ψάχνει περισσότερα για τον θεσμό αυτόν και την εξέπληξε η δημιουργία του και η συνεχής εξέλιξή του. Το πιο βασικό της κίνητρο αποτέλεσε η δυνατότητα που της έδωσε το ΜΒΕ να δει και στην πράξη όλα όσα ήδη γνωρίζει σε θεωρητικό επίπεδο για την νομοπαρασκευαστική διαδικασία. Δηλαδή, να γίνει και η ίδια μέρος αυτής της διαδικασίας και ενδεχομένως, να “δοκιμάσει” αν θα την ενδιέφερε να ασχοληθεί με τα κοινά και μελλοντικά. 

 

Τι σημαίνει για εσάς το ΜΒΕ και γιατί;

 

Για εμένα το ΜΒΕ σημαίνει “αλληλεπίδραση”. Και αυτό, γιατί νέοι από όλη την Ελλάδα, με διαφορετικές καταβολές, με διαφορετικό αντικείμενο σπουδών και εν γένει πεδίο δραστηριοτήτων, ερχόμαστε σε επικοινωνία, ώστε μέσω αυτής της ποικιλομορφίας να καταλήξουμε σε έναν κοινό σκοπό, στο κοινό καλό για τη χώρα μας, στην παραγωγή και ψήφιση ρυθμίσεων που αντανακλούν ένα γόνιμο διάλογο. 

 

Τι κερδίσατε από αυτή την εμπειρία και πως μπορεί να σας βοηθήσει στο μέλλον;

 

Από την εμπειρία αυτή αποκόμισα τη μεθοδικότητα, την υπευθυνότητα και την πειθαρχία, πρωτίστως. Καλλιέργησα νέες πτυχές του εαυτού μου, έγινα ένα ον με λίγη περισσότερη κριτική σκέψη και έμαθα να δρω με βάση την αρχή της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης. Ακόμα, με βοήθησε να ακούω με προσοχή τη γνώμη των άλλων πριν διαμορφώσω τη δική μου, αλλά και να τη σέβομαι απόλυτα. Όλα αυτά, θεωρώ οτι είναι πολύ σημαντικά εφόδια για έναν νέο νομικό, οποιοδήποτε επάγγελμα κι αν επιλέξει, αλλά και σε έναν νέο, με την ιδιότητα του ενεργού πολίτη σε μια χώρα. 

 

Πως σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τις εμπειρίες και τις γνώσεις που αποκτήσατε στο ΜΒΕ στα επόμενα σας βήματα;

 

Σκοπεύω να επιδιώξω πρακτική άσκηση στο Κοινοβούλιο μετά το πέρας τον σπουδών μου και θεωρώ ότι η πρώτη μου επαφή με το ΜΒΕ μου έδωσε κάποια σημαντικά εργαλεία, ώστε να αφομοιώσω πλήρως τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής και να μην μείνω σε θεωρητικό επίπεδο. Ακόμα και επαγγελματικά θεωρώ ότι η εμπειρία αυτή μου έδειξε ότι θα μπορούσα να ανταποκριθώ σε κάποιες θέσεις επάξια και να μην φοβάμαι την ανάληψη ευθυνών. 

 

Βλέπετε το ΜΒΕ ως διδακτικό εργαλείο; Πως πιστεύετε ότι σας διδάσκει την πολιτική και την νομοπαραγωγική διαδικασία;

 

Εννοείται ότι είναι διδακτικό εργαλείο το ΜΒΕ, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας σου ανατρέχεις σε συγγράμματα και σε διάφορες πηγές γνώσης. Το κυριότερο, όμως, είναι πως δεν μένεις εκεί! Εσύ ο ίδιος συμμετέχεις στη διαδικασία, προτείνεις, εκφράζεσαι, εξηγείς, ψηφίζεις, συντονίζεις και εποπτεύεις. Δηλαδή, εσύ ο ίδιος εκφράζεις την καινοτομία σου, την υποστηρίζεις και καταφέρνεις να δημιουργήσεις κανόνα δικαίου. Υπάρχει καλύτερη διδασκαλία από την πράξη; Νομίζω πως όχι!

 

Γιατί πιστεύετε ότι ξεχωρίζει το ΜΒΕ για εσάς από τα υπόλοιπα φοιτητικά προγράμματα;

 

Ξεχωρίζει για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί είναι η μοναδική προσομοίωση της Βουλής των Ελλήνων για νέους, προσομοίωση της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Και μόνο ο χαρακτήρας της ως “προσομοίωσης”, παρέχει στους συμμετέχοντες ενεργητικό ρόλο και όχι τον ρόλο του θεατή, κάτι που σίγουρα είναι ένα μειονέκτημα άλλων προγραμμάτων. Δεύτερον, η εμβέλεια που έχει θεωρώ είναι ένα σημείο που το διακρίνει. Έχει μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων, αλλά και προσκεκλημένων και σου δίνει τη δυνατότητα για νέες και πολλά υποσχόμενες γνωριμίες και αλληλεπιδράσεις. 

 

Τι θα λέγατε σε κάποιον που δεν έχει λάβει μέρος, αλλά το σκέφτεται;

 

Θα του έλεγα να λάβει οπωσδήποτε μέρος, διότι είναι ο μόνος τρόπος να ανακαλύψει μια άλλη πτυχή του εαυτού του, που έπειτα θα αποδεχτεί ή θα απορρίψει. Άλλωστε, αν μείνεις απαθής, δεν κερδίζεις ποτέ και τίποτα! Σίγουρα, μπορεί να σκέφτεται την εργασία που έχει αυτή η διοργάνωση, αλλά θεωρώ ότι αξίζει, διότι πρέπει να σκεφτεί ότι επιτελεί ένα “λειτούργημα” και είναι πολύ σημαντικό στην κοινωνία μας οι νέοι να έχουν ενεργό ρόλο. 

 

Τι θα θέλατε να δείτε στο ΜΒΕ στο μέλλον;

 

Εγώ θα ήθελα, αρχικά, να επιστρέψει το ΜΒΕ ξανά στα έδρανα της παλαιάς Βουλής. Η αλήθεια είναι ότι είναι εξαιρετικό στην παρούσα μορφή. Επίσης, θα ήθελα τα νομοσχέδια που φθάνουν στην ολομέλεια του ΜΒΕ και υπερψηφίζονται από τόσους νέους, να κατατίθενται στην κανονική Βουλή, γιατί έχουν θεωρώ τη δύναμη να πυροδοτήσουν προτάσεις και από τους πραγματικούς Βουλευτές. 

 

Έχοντας αποκτήσει μια θετική εντύπωση από το ΜΒΕ πιστεύετε ότι θα σας ενδιέφερε να πάρετε μέρος και σε κάποιο άλλο πρόγραμμα του Afixis και για ποιόν λόγο;

 

Ήδη έχω λάβει μέρος στις Εικονικές Δίκες “Πρωταγόρας” και έχω την καλύτερη εντύπωση. Θα με ενδιέφερε για να είμαι ειλικρινής ξανά το ΜΒΕ, αλλά σε άλλη θέση, ώστε να δοκιμάσω έναν άλλο ρόλο του κοινοβουλίου. Φυσικά, αν προκύψει κάποια άλλη δράση, θα ήθελα πολύ να την “αγκαλιάσω”, διότι ο οργανισμός με έχει εκπλήξει για την κατανόηση, αλλά και την αρωγή του προς εμένα.