loader image

Μαρία Αγγελική Δημητροπούλου: «Αν θα μπορούσα, συνεπώς, να περιγράψω το ΜΒΕ με μια λέξη, αυτή θα ήταν “Μάθημα”!»

Μαρ 20, 2022 | Blog, ΜΒΕ, Προγράμματα

Η Μαρία Αγγελική Δημητροπούλου στο Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων 2021 κατείχε τη θέση της Τομεάρχισσας στην Ειδική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Ενωμένης Αριστεράς. Συμμετείχε για πρώτη φορά και αυτό που την ώθησε να δηλώσει συμμετοχή, ήταν οι έντονες ανησυχίες και οι προβληματισμοί της για τα τεκταινόμενα και το γεγονός πως επιθυμούσε να τα μοιραστεί με συνομηλίκους της, με παρόμοιο ή διαφορετικό όραμα, προκειμένου να διεξάγουν ένα γόνιμο και παραγωγικό διάλογο και να καταλήξουν σε συμπεράσματα και ιδέες, που έχουν ναι μεν, πρακτικό αντίκρισμα, διακατέχονται, όμως από ένα καινοτόμο, ανανεωτικό και ριζοσπαστικό πνεύμα.

 

Τι σημαίνει για εσάς το ΜΒΕ και γιατί;

 

Κάθε εμπειρία που αποκτά κανείς στη ζωή του είναι κι ένα μάθημα. Έτσι, συνεπώς, και το ΜΒΕ για μένα αποτελεί ένα μάθημα γνώσεων, συμπεριφορών και δεξιοτήτων. Μαθαίνεις να έχεις πίστη στον εαυτό σου και τις ικανότητές σου, επιμονή για να πετύχεις τον στόχο που έχεις θέσει. Μαθαίνεις να ακούς τη διαφορετική από εσένα άποψη και να τη σέβεσαι, καθώς και να αναπτύσσεις ισχυρή επιχειρηματολογία, προκειμένου να στηρίξεις τη δική σου θέση. Κι αυτές αποτελούν πολύ σημαντικές αρετές για όποιον επιθυμεί να ασχοληθεί με τα κοινά και την ενεργό πολιτική δράση. Αν θα μπορούσα, συνεπώς, να περιγράψω το ΜΒΕ με μια λέξη, αυτή θα ήταν “Μάθημα”!

 

Τι κερδίσατε από αυτή την εμπειρία και πως μπορεί να σας βοηθήσει στο μέλλον;

 

Από τέτοιου είδους εμπειρίες μπορεί κανείς να αποκομίσει πολλά και πολύτιμα εφόδια για τη μετέπειτα πορεία του. Σε προσωπικό επίπεδο, το ΜΒΕ αποτελεί για εμένα μια ανεκτίμητης αξίας εμπειρία. Απέκτησα πολλαπλές γνώσεις πάνω στο αντικείμενο σπουδών μου, ανέπτυξα πλήθος δεξιοτήτων στο πλαίσιο του προγράμματος, που αφορούν την κοινοβουλευτική διαδικασία. Είχα την ευκαιρία να συνδιαλλαγώ με συνομηλίκους μου πάνω σε καίρια και φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας, αλλά και διαχρονικού ενδιαφέροντος, να τεθούν επί τάπητος ποικίλες απόψεις, με διαφορετικό ιδεολογικό έρεισμα, και με αυτό τον τρόπο να οικοδομηθούν τα θεμέλια για γόνιμους προβληματισμούς. Το πιο σημαντικό για μένα, όμως, ήταν το γεγονός πως είχα τη χαρά και την τιμή να συνεργαστώ και να έρθω σε επαφή με εξαίρετους συναδέλφους από όλες τις παρατάξεις. Αποδείξαμε πως αυτά που μας χωρίζουν είναι λιγότερα από αυτά που μας ενώνουν και έτσι καταφέραμε να καταλήξουμε σε έναν κοινό τόπο. Κι αυτό έχει τη μεγαλύτερη σημασία! Ιδιαίτερη τιμή και τύχη, όμως ήταν για μένα που γνώρισα και συνεργάστηκα με τους συναδέλφους μου από την Ενωμένη Αριστερά. Χωρίς την πολύτιμη συμβολή όλων το αποτέλεσμα δεν θα ήταν ίδιο!

 

Πως σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τις εμπειρίες και τις γνώσεις που αποκτήσατε στο ΜΒΕ στα επόμενα σας βήματα;

 

Οι εμπειρίες και οι γνώσεις που εξέλαβα από το ΜΒΕ έχουν πρακτική εφαρμογή, τόσο σε ακαδημαϊκό επίπεδο, όσο και στην πραγματική ζωή. Εκτός από το κομμάτι των γνώσεων πάνω στην νομοπαρασκευαστική διαδικασία, αναπτύξαμε κατά τη διάρκεια των εργασιών μας, ικανότητες στη δημόσια ρητορική, καθώς και στην επίλυση προβλημάτων. Ακόμη, είναι αξιοσημείωτο πως καλλιεργήσαμε αρετές πολύ ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για έναν εν δυνάμει πολιτικό, αλλά και για έναν ενεργό και ευαισθητοποιημένο πολίτη, ένα φύσει κοινωνικό και πολιτικό ον, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη.

 

Βλέπετε το ΜΒΕ ως διδακτικό εργαλείο; Πως πιστεύετε ότι σας διδάσκει την πολιτική και την νομοπαραγωγική διαδικασία;

 

Μέσα από την ενασχόλησή μας με τη νομοπαρασκευαστική διαδικασία, καταφέραμε να κατανοήσουμε την πολυπλοκότητα, μα συνάμα το μεγαλείο και τη χρησιμότητά της στην καθημερινή ζωή των απλών πολιτών. Μέσα από το πρόγραμμα κατορθώσαμε να βιώσουμε εκ των έσω τις δημοκρατικές διαδικασίες. Μάθαμε να εκτιμούμε τον ουσιώδη και γόνιμο διάλογο και να διαπιστώσουμε πως η καταλληλότερη δίοδος για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που μαστίζουν τη σύγχρονη κοινωνία είναι η παραγωγική και γόνιμη συνεργασία όλων των δυνάμεων. 

 

Γιατί πιστεύετε ότι ξεχωρίζει το ΜΒΕ για εσάς από τα υπόλοιπα φοιτητικά προγράμματα;

 

Το ΜΒΕ αποτελεί πιστή προσομοίωση των διαδικασιών, που λαμβάνουν χώρα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Αυτό από μόνο του καθιστά το συνέδριο μοναδικό ως προς αυτά που δύναται να προσφέρει στους συμμετέχοντές του. Τους φέρνει σε άμεση επαφή με τη λειτουργία και την οργάνωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και των πολιτικών θεσμών, κάτι το οποίο συνεπικουρεί στη διαμόρφωση ή την ενίσχυση της πολιτικής συνείδησης.

 

Τι θα λέγατε σε κάποιον που δεν έχει λάβει μέρος, αλλά το σκέφτεται;

 

Αν κάποιος ενδιαφέρεται για τα κοινά και την πολιτική ζωή, διακατέχεται από ανησυχίες και προβληματισμούς, αν δεν εφησυχάζει και επιθυμεί να συμβάλλει από το δικό του μετερίζι στην αλλαγή και την πρόοδο αυτού του τόπου, θέτοντας τα ορθά θεμέλια, δεν έχει παρά να δηλώσει συμμετοχή σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, δίχως δεύτερη σκέψη και να είναι σίγουρος, πως θα ανταμειφθεί και από το “ταξίδι”, αλλά και από τον “προορισμό”. Το να αποτελεί κανείς κομμάτι αυτού του προγράμματος μόνο οφέλη μπορεί να του προσφέρει και μέσα από θετικά, μα και από αρνητικά συμβάντα. Αυτό που έχει να κάνει είναι να το τολμήσει και να δηλώσει συμμετοχή!

 

Τι θα θέλατε να δείτε στο ΜΒΕ στο μέλλον;

 

Την παρουσία πολιτικών προσώπων από όλους τους ιδεολογικούς χώρους και την αλληλεπίδραση με τους συμμετέχοντες, προκειμένου οι έχοντες την εξουσία, από όποιο πόστο, να αφουγκραστούν τις ανησυχίες και να έρθουν σε άμεση επαφή με την κοσμοθεωρία, τις απόψεις, τις αντιλήψεις και τις ιδέες της νέας γενιάς.

 

Έχοντας αποκτήσει μια θετική εντύπωση από το ΜΒΕ πιστεύετε ότι θα σας ενδιέφερε να πάρετε μέρος και σε κάποιο άλλο πρόγραμμα του Afixis και για ποιόν λόγο;

 

Αν κάποιο από αυτά τα προγράμματα δίνει τη δυνατότητα συνδιαλλαγής και παραγωγής γόνιμου διαλόγου πάνω σε ενδιαφέροντα ζητήματα και σε βοηθά να αναπτύξεις δεξιότητες, όπως στο ΜΒΕ, τότε θα με ενδιέφερε η συμμετοχή σε ένα από ήδη υπάρχοντα.