loader image

Γεώργιος Νικηφόρος Αναστασόπουλος: «Το ΜΒΕ είναι ένα μικρό σχολείο, είναι ένα ταξίδι»

Μαρ 20, 2022 | Blog, ΜΒΕ, Προγράμματα

Ο Γεώργιος Νικηφόρος Αναστασόπουλος συμμετείχε για πρώτη φορά στο Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων 2021 ως πρόεδρος της Φιλελεύθερης Κίνησης και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος. Η γνωριμία του με τον θεσμό του διαγωνισμού, έγινε μέσω ενός συμφοιτητή και πολύ καλού φίλου του που συμμετείχε στο ΜΒΕ και σε παρόμοια προγράμματα και τον ώθησε να λάβει μέρος. Αυτό που του έκανε περισσότερο εντύπωση, ήταν ο ρεαλισμός που διέπει το πρόγραμμα και η ευκαιρία που δίνει σε νέους βουλευτές να αποκτήσουν μια μικρή τριβή με τον κόσμο της  πολιτικής και όλα όσα τον απαρτίζουν.

 

Τι σημαίνει για εσάς το ΜΒΕ και γιατί;

 

Το ΜΒΕ είναι ένα μικρό σχολείο. Είναι ένα ταξίδι, μέσα στο οποίο μπορεί να σε κατακλύσει πληθώρα συναισθημάτων. Μαθαίνεις να εργάζεσαι κάτω από – αρκετές περιπτώσεις – ασφυκτική πίεση, με άτομα που ενδεχομένως να μην είχες την ευκαιρία στο παρελθόν να έχεις τριβή μαζί τους, και μπορεί κάλλιστα, οι απόψεις σας να διαφέρουν γύρω από ιδεολογίες και πολιτικές πεποιθήσεις. Αλλά πάνω απ’ όλα μαθαίνεις να είσαι κύριος του εαυτού σου, να μην αφήνεις τα συναισθήματα σου να επηρεάζουν την κρίση σου και να αποτελείς στη δική μου περίπτωση, έναν ηγέτη που αποπνέει σιγουριά, αισιοδοξία και σταθερότητα. 

 

Τι κερδίσατε από αυτή την εμπειρία και πως μπορεί να σας βοηθήσει στο μέλλον;

 

Στο ΜΒΕ αποκομίζεις πολλά πράγματα. Αρχικά, είναι οι άνθρωποι που το απαρτίζουν και το κάνουν τόσο ξεχωριστό. Μαθαίνεις να εργάζεσαι κάτω από πίεση, μαθαίνεις με βιωματικό τρόπο την νομοπαραγωγική διαδικασία και έρχεσαι σε επαφή με τον δημόσιο λόγο. Αλλά, πρωτίστως, αυτή η μοναδική εμπειρία συμβάλει στην ανάπτυξη συνεργατικού πνεύματος, το οποίο μπορεί να βοηθήσει τον καθένα στον χώρο της έρευνας, αλλά και στο εργασιακό περιβάλλον.       

 

Πως σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τις εμπειρίες και τις γνώσεις που αποκτήσατε στο ΜΒΕ στα επόμενα σας βήματα;

 

Οι εμπειρίες που έχω αποκομίσει από το Μοντέλο Βουλής είναι ένα σημαντικό εφόδιο για άλλα αντίστοιχα προγράμματα και ενδεχομένως μελλοντικά ΜΒΕ. Κάλλιστα αυτά τα βιώματα θα μπορούσα να τα αξιοποιήσω στα πλαίσια ενός project του πανεπιστημίου ή μιας έρευνας, αλλά και στον χώρο εργασίας. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι με αυτές τις εμπειρίες γίνεσαι ένα πιο ώριμο άτομο. 

Βλέπετε το ΜΒΕ ως διδακτικό εργαλείο; Πως πιστεύετε ότι σας διδάσκει την πολιτική και την νομοπαραγωγική διαδικασία;

 

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ΜΒΕ είναι ένα διδακτικό εργαλείο τόσο για την πολιτική όσο και για την νομοπαραγωγική διαδικασία. Η πολιτική, αλλά και η νομοπαραγωγική διαδικασία γίνεται βίωμα. Από την πρώτη στιγμή  μπαίνεις στον ρόλο του νομοθέτη δουλεύοντας μέσα σε πίεση προσπαθώντας να συντάξεις όσο το δυνατόν πιο πολλές τροπολογίες και προσθήκες που πρέπει να είναι εξίσου ποιοτικές, ενώ παράλληλα πρέπει να υπερασπιστείς τα πολιτικά ιδεώδη της εκάστοτε παράταξης δίνοντας κάθε στιγμή το 100% του εαυτού σου.     

 

Γιατί πιστεύετε ότι ξεχωρίζει το ΜΒΕ για εσάς από τα υπόλοιπα φοιτητικά προγράμματα;

 

Αυτό που πιστεύω ότι κάνει το ΜΒΕ τόσο ξεχωριστό είναι οι άνθρωποι που το απαρτίζουν, είναι αυτή η μικρή κατάθεση ψυχής, που έχει ως αποτέλεσμα το κάθε άτομο να βάζει στο συνέδριο τη δική του νότα. Ακόμα και πίσω από τη ψυχρή οθόνη του υπολογιστή, μπορούσες να αντιληφθείς το πάθος που είχαν όλοι οι συμμετέχοντες. Το ΜΒΕ πέρα από ένα απερίγραπτο βίωμα είναι ένα μάθημα ζωής.     

 

Τι θα λέγατε σε κάποιον που δεν έχει λάβει μέρος, αλλά το σκέφτεται;

 

Το Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων είναι μια ευκαιρία να γνωρίσεις άτομα απ’ όλη την ελληνική επικράτεια με όμοιες, αλλά και διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις. Μπορείς να μάθεις με αυτήν την εμπειρία για την νομοπαραγωγική διαδικασία, να σε βοηθήσει στο να αποκτήσεις συνεργατικό πνεύμα, αλλά μπορείς να βάλεις και ένα στοίχημα με τον εαυτό σου, μαθαίνοντας να εργάζεσαι κάτω από πίεση αλλά και να εξοικειωθείς με τον δημόσιο λόγο.    

 

Τι θα θέλατε να δείτε στο ΜΒΕ στο μέλλον;

 

Αυτό που θα  ήθελα να δω στο μέλλον, μιας που η πρώτη μου συμμετοχή ήταν στο online Μοντέλο Βουλής, είναι να διεξαχθεί, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, στον χώρο του κοινοβουλίου και να ζήσω στο έπακρο αυτή την απερίγραπτη εμπειρία. Ουσιαστικά τη μετάβαση από τη ψυχρή οθόνη του υπολογιστή στα καυτά και γεμάτα ζωντάνια έδρανα του κοινοβουλίου, από τον οικείο χώρο του σπιτιού στον γεμάτο ένταση χώρο της αίθουσας, όπου θα ακολουθήσουν οι εργασίες της επιτροπής, αλλά πάνω απ’ όλα να αντικρίσω τον γεμάτο συναισθήματα και ένταση χώρο της ολομέλειας. 

 

Έχοντας αποκτήσει μια θετική εντύπωση από το ΜΒΕ πιστεύετε ότι θα σας ενδιέφερε να πάρετε μέρος και σε κάποιο άλλο πρόγραμμα του Afixis και για ποιόν λόγο;

 

Σίγουρα θα με ενδιέφερε να πάρω μέρος και σε άλλα προγράμματα του Afixis. Όπως το ΜΒΕ, έτσι και το κάθε πρόγραμμα του Afixis προσφέρει κάτι το μοναδικό από θέμα γνώσεων, αλλά και βιωμάτων πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα πρόγραμμα που έχει την αξιοπιστία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Afixis.