loader image

Μαριτίνα Λεοντίου: «Το ΜΒΕ αποτελεί διδακτικό εργαλείο»

Μαρ 3, 2022 | Blog, ΜΒΕ, Προγράμματα

Η Μαριτίνα Λεοντίου υπήρξε Τομεάρχης της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Φιλελεύθερης Κίνησης στο Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων 2021, ενώ πλέον αποτελεί και ενεργό μέλος του οργανισμού μας ως Development Associate. Έμαθε για το πρόγραμμα στην αρχή της φοίτησής της στη Νομική Αθηνών ακούγοντας μόνο για τις θετικές εμπειρίες, για τη διεύρυνση των οριζόντων και τον εμπλουτισμό των γνώσεων των συμμετεχόντων. Συνεπώς, τονίζει πως “Οι γνωριμίες που κάνει κανείς είναι κάτι που, επίσης, προωθείται πολύ. Γενικά, ένα πρόγραμμα τόσο καινοτόμο και πολλά υποσχόμενο όπως το ΜΒΕ, δε μπορεί να αφήσει αδιάφορους τους νέους που πραγματικά ενδιαφέρονται να εξελιχθούν και να ανακαλύψουν νέες πτυχές του εαυτού τους.”

 

Τι σημαίνει για εσάς το ΜΒΕ και γιατί;

 

Μπορεί να ακουστεί κάπως υπερβολικό, αλλά είναι πολύ εύκολο κάποιος να αποχωρήσει τελείως διαφορετικός μετά το πέρας του προγράμματος. Το ΜΒΕ για εμένα, σημαίνει μία εξαιρετικά σημαντική εμπειρία, που όχι μόνο με μύησε στον χώρο της πολιτικής και της επιχειρηματολογίας, αλλά πολύ γρήγορα μου κέντρισε το ενδιαφέρον ο επαγγελματισμός της οργανωτικής επιτροπής, αλλά και της γενικότερης διεξαγωγής του συνεδρίου. Σίγουρα το διαδικτυακό συνέδριο δε μπορεί να συγκριθεί με το αντίστοιχο δια ζώσης, όμως αν μπορώ να κρίνω από αυτό που έζησα φέτος, η φυσική παρουσία δύναται να μετατρέψει ένα συνέδριο από το πολύ καλό στο τέλειο. 

 

Τι κερδίσατε από αυτή την εμπειρία και πως μπορεί να σας βοηθήσει στο μέλλον;

 

Συνήθως είναι δύσκολο να διακρίνεις άμεσα όλα εκείνα τα στοιχεία που αποκόμισες από μία εμπειρία. Όμως, στο πέρασμα του χρόνου συνειδητοποιεί κανείς ότι τα εφόδια είναι πολλά. Αρχικά, κέρδισα κάτι πολύ σημαντικό, τη βελτίωση των soft skills μου, κάτι το οποίο προσωπικά με ιντριγκάρει πολύ. Το να μπορείς να απευθύνεις τον λόγο, όχι μόνο στους συμβουλευτές σου ή στον πρόεδρό σου, αλλά ακόμα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του προγράμματος,  αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα για εμένα. Στη συνέχεια, σίγουρα θα προσέθετα την άριστη επικοινωνία και συνεργασία μου με όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες, όλους τους εκπροσώπους τους και τις ιδέες που πρέσβευαν. Πρόκειται για μία εμπειρία που αξίζει να διαπιστωθεί και από κοντά. Το ομαδικό πνεύμα, καθώς και ο σεβασμός στον “συνάνθρωπο” βουλευτή, είναι τα σημαντικότερα εφόδια που αποκόμισα από την προκείμενη διαδικασία. Άκρως χρήσιμα για το επαγγελματικό μέλλον κάποιου, που σκοπεύει να εργασθεί σε χώρο με ομάδες, τομείς και άλλους κλάδους.

 

Πως σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τις εμπειρίες και τις γνώσεις που αποκτήσατε στο ΜΒΕ στα επόμενα σας βήματα;

 

Από το ΜΒΕ κέρδισα περισσότερο γνώσεις που αφορούν τη «ρητορική» αν μπορούμε να ονομάσουμε έτσι τη διαρκή επιχειρηματολογία υπέρ των ιδεών μας ή κατά άλλων αντίστοιχα. Ίσως αυτή τη δεξιότητα, της ετοιμότητας και της ορθής και παραγωγικής επιχειρηματολογίας, θα μπορούσα να την αξιοποίησω σε όλα τα στάδια της ζωής μου, ξεκινώντας από τη σχολή μου, σε εικονικές δίκες/συνέδρια μέχρι και στην επαγγελματική μου αποκατάσταση. Μία δεξιότητα που δύσκολα αποκτά κανείς από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, γι’ αυτό και o Afixis διαφέρει σημαντικά από τους υπόλοιπους ομοειδείς οργανισμούς.

 

Βλέπετε το ΜΒΕ ως διδακτικό εργαλείο; Πως πιστεύετε ότι σας διδάσκει την πολιτική και την νομοπαραγωγική διαδικασία;

 

Προφανώς και το ΜΒΕ αποτελεί διδακτικό εργαλείο. Ίσως το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής που η ίδια έχω βιώσει. Η πιστή προσομοίωση των διαδικασιών της Βουλής, μπορεί εύκολα να μυήσει τους νέους στην πολιτική, με τη ψήφιση νομοσχεδίων, την επιχειρηματολογία, τον αντίλογο, τη γόνιμη συνεργασία αλλά και τη διαχείριση δύσκολων υποθέσεων, όπως αμφιλεγόμενα ζητήματα που διχάζουν τον λαό και τα έδρανα της Βουλής. Η νομοπαραγωγική διαδικασία, παρά τις κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις που μπορεί να φέρει κάποιος, είναι πολύ διαφορετική στην πράξη. Η διαδικασία δημιουργίας, τροπολογίας ή προσθήκης κάποιου οιονεί νόμου, δείχνει σε λεπτομέρεια τη δυσκολία, αλλά και την απαιτητικότητα μίας τέτοιας πρωτοβουλίας και υποχρέωσης των πραγματικών βουλευτών/υπουργών κτλ. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μάθημα, που έχει άμεση εφαρμογή στην πραγματική ζωή και δη γι’ αυτούς που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν ενεργά με τα πολιτικά ζητήματα.

 

Γιατί πιστεύετε ότι ξεχωρίζει το ΜΒΕ για εσάς από τα υπόλοιπα φοιτητικά προγράμματα;

 

Πολλά είναι τα προγράμματα που απευθύνονται σε φοιτητές, το ΜΒΕ όμως, προτάσσει κάτι καινούριο, μία ακριβή προσομοίωση των διαδικασιών της Βουλής, αλλά και των ρόλων της. Η αντιμετώπιση των νέων ως πρόσωπα με ισχύ (λεκτική και πρακτική), καθώς και η ενδυνάμωση του λόγου τους και της θέσης τους, ελκύει αυτούς περισσότερο από τα υπόλοιπα προγράμματα. Ο άμεσος αντίκτυπος στην κοινωνία είναι αισθητός. Όπως, επίσης, και η συνεργασία εν τέλει του οργανισμού με γραφεία/εταιρείες/ιδρύματα για πρακτική άσκηση, είναι κάτι που δε μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη εμπειρία, επαγγελματικώς φτιαγμένη και προσεγμένη. 

Τι θα λέγατε σε κάποιον που δεν έχει λάβει μέρος, αλλά το σκέφτεται;

 

Να μην το σκέφτεται καθόλου. Μπορεί στην αρχή οι υποχρεώσεις να φαίνονται “βουνό”, αλλά το αποτέλεσμα τις μέρες του προγράμματος τους δικαιώνει όλους. Πολύ σημαντικό να υπάρχει ενεργή επικοινωνία με την κοινοβουλευτική ομάδα και με τους συνεργάτες γενικότερα. Μία σταδιακά καλή προετοιμασία, με σωστή επιχειρηματολογία και αντιπροτάσεις, μπορεί να φέρει σε διακεκριμένη θέση ακόμα και κάποιον που δεν έχει συμμετάσχει στο παρελθόν.

 

Τι θα θέλατε να δείτε στο ΜΒΕ στο μέλλον;

 

Αρχικά, θα ήθελα να δω το ΜΒΕ δια ζώσης, όπως γινόταν πάντα στον ιστορικό χώρο της παλαιάς Βουλής. Στη συνέχεια, θα ήθελα να υπάρχει μεγαλύτερη επικοινωνία κάπως με τις υπόλοιπες κοινοβουλευτικές ομάδες, να γνωρίζουμε περισσότερα άτομα, για πιθανές συνεργασίες εντός και εκτός βουλής. Μία μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ των διαφορετικών ιδεών και προσεγγίσεων. Κάτι συγκεκριμένο, όμως, δεν έχω να προτείνω δυστυχώς.

 

Έχοντας αποκτήσει μια θετική εντύπωση από το ΜΒΕ πιστεύετε ότι θα σας ενδιέφερε να πάρετε μέρος και σε κάποιο άλλο πρόγραμμα του Afixis και για ποιόν λόγο;

 

Φυσικά, και θα με ενδιέφερε να συμμετάσχω και σε κάποιο άλλο πρόγραμμα του Afixis. Έχω εμπιστοσύνη στον οργανισμό, στην οργανωτική του επιτροπή, αλλά και στη συνεργασία που επιτυγχάνει με επαγγελματίες, χορηγούς και ιδρύματα. Για αυτόν τον λόγο, εξάλλου, δήλωσα να γίνω μέλος του οργανισμού, ακριβώς μετά το τέλος του προγράμματος. Είδα κάτι στον οργανισμό, ένα ζωντανό όραμα, μία ενεργή δράση πίσω από αυτό, και ανθρώπους που κατανοούν και υποστηρίζουν τις νέες ιδέες, την καινοτομία και την ανανέωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην Ελλάδα.