loader image

Bookcrossing: Απελευθέρωσε ένα δικό σου βιβλίο!

Μαρ 15, 2022 | Blog

Το άρθρο αυτό αποτελεί συγγραφικό έργο χορηγού επικοινωνίας του Afixis, ο οργανισμός δεν ταυτίζεται απαραίτητα με το περιεχόμενό του, ούτε φέρει ευθύνη για τυχόν συνδέσμους ή υλικό που περιλαμβάνει.

της Δημητρού Αθηνάς

Όπως παρέθεσε ο Μάρκο Κικέρωνας: «ένα σπίτι που δεν έχει βιβλία είναι σαν ένα σώμα χωρίς ψυχή». Πράγματι, εάν κατακτήσεις ένα βιβλίο με το μυαλό και το πνεύμα, είσαι πλούσιος. Εάν όμως το μοιράζεσαι, είσαι τρεις φορές πλούσιος. Αυτό έχει ως στόχο το Bookcrossing, δηλαδή ένα προσιτό σύστημα δικτύωσης βιβλίων σε όλο τον κόσμο. Κάθε βιβλίο περνάει από αναγνώστη σε αναγνώστη, ενώνοντας τους ανθρώπους και τα μέρη που αυτό ταξιδεύει, καταχωρώντας το δωρεάν στο σύστημα και δίνοντάς του έναν προσωπικό αριθμό (μοναδικό για κάθε βιβλίο), ώστε να βλέπετε τα μέρη που πηγαίνει το βιβλίο σας! Σήμερα, υπάρχουν 12.415.499 βιβλία παγκοσμίως και έχουν «ταξιδέψει» σε 132 χώρες. Το Bookcrossing είναι δωρεάν συμμετοχή και ψυχαγωγία, που αντί να αφήσετε τα βιβλία σας να πιάσουν σκόνη σε βιβλιοθήκες, τα αφήνετε χωρίς εγωισμό σε άλλους αναγνώστες.

Πότε ξεκίνησε το Bookcrossing

Η ιδέα υπήρξε από τον Ron Hornbaker, που παρατήρησε πως δεν υπήρχε σύστημα παρακολούθησης βιβλίων, όπως παρακολουθούσαν τα δολάρια και το χρηματιστήριο. Έτσι, ο ιστότοπος ξεκίνησε στις 21 Απριλίου του 2001 από τους Bruce and Heather Petersen, γιατί τα βιβλία είναι κάτι περισσότερο από φυσικά αντικείμενα. Έχουν στοιχεία ισχυρής γνώμης με συναισθηματικό δέσιμο και μιας «ζωντανής ψυχής» μέσα τους. Μαζεύονται και λατρεύονται με την ιδέα της παγκόσμιας δικτύωσης, αλλά, κυρίως, μοιράζονται ουσιαστικά.

Τα μέλη του Bookcrossing

Οι «βιβλιο- απελευθερωτές» ή αλλιώς οι Bookcrossers είναι περίπου 463.711 μέλη  μιας ομάδας, που έχει την έδρα της στο Αϊντάχο, και έχουν καταμετρήσει 3.023.352 βιβλία. Τα μέλη αυτά βρίσκονται σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο, ακόμα και στην Ανταρκτική! Όμως, ο ιστότοπος δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς τους γενναιόδωρους εθελοντές του Bookcrossing, που βοηθούν με διάφορα πρότζεκτ, προωθούν το κίνημα και διαχειρίζονται τα ερωτήματα στην υποστήριξη. Γενικά, όλα τα μέλη τείνουν να είναι οι πιο καλοσυνάτοι, εκκεντρικοί και μορφωμένοι άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη, γενναιόδωροι και πρωτοποριακοί, με οικολογική συνείδηση.

Χώρες του Bookcrossing

Θα μιλήσουμε με ποσοστά εγγεγραμμένων μελών σε κάθε χώρα, ώστε να είναι υπολογίσιμο. Στις ΗΠΑ υπάρχει το μεγαλύτερο ποσοστό Bookcrossers με 29%. Στη Γερμανία με 16%. Στο Ηνωμένο Βασίλειο με 13%. Στην Ολλανδία με 11%. Στη Φιλανδία με 10%. Στο Καναδά με 8%. Στην Αυστραλία με 5%. Στη Γαλλία με 4%. Στη Πορτογαλία με 3% και, τέλος, στην Ισπανία με 1%.

Τα βιβλία αλλάζουν τους ανθρώπους και εκείνοι μπορεί να αλλάξουν τον κόσμο

Η εγγραφή στο site είναι δωρεάν και έχει ως κύρια γλώσσα επικοινωνίας τα αγγλικά, υπάρχουν όμως forum σε διάφορες γλώσσες, ώστε τα μέλη να συζητούν και να αλληλοβοηθιούνται. Η διαδικασία είναι πανεύκολη: δίνεις ένα email σου και ένα password, αλλά μέσα στην ιστοσελίδα εμφανίζεται μόνο ένα ψευδώνυμο που εσύ επιλέγεις. Το email σου δεν εμφανίζεται ποτέ και πουθενά μέσα στο site. Δίνεις, όμως, στα βιβλία σου κωδικούς BCID, μέσω των οποίων, μπορείς να βλέπεις ποιος πήρε το βιβλίο σου και πού πρόκειται να ταξιδέψει αυτό. Τέλος, στο “Go Hunting” μπορείς να δεις ποια βιβλία έχουν ελευθερωθεί, ώστε να τα διεκδικήσεις!

Συνδύασε την περιπέτεια με το αίσθημα της αλληλεγγύης, αφού μπορείς να διαβάζεις πολλά βιβλία χωρίς κόστος. Γιατί όπως λένε συχνά οι βιβλιόφιλοι:

«Ο αναγνώστης έχει ζήσει χιλιάδες ζωές πριν πεθάνει, ενώ εκείνος που δεν έχει διαβάσει ποτέ, έχει ζήσει μόνο μία».

Πηγή: citycampus.gr