loader image

#Foititips: 9 τρόποι για να αποφύγεις το Burnout

Φεβ 12, 2022 | Blog

Το άρθρο αυτό αποτελεί συγγραφικό έργο χορηγού επικοινωνίας του Afixis, ο οργανισμός δεν ταυτίζεται απαραίτητα με το περιεχόμενό του, ούτε φέρει ευθύνη για τυχόν συνδέσμους ή υλικό που περιλαμβάνει.

της Ελένης Πετεινού 

Η σύγχρονη καθημερινότητα των ανθρώπων, οι προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν στον εργασιακό τους χώρο, οι πιεστικοί και ταχύτατοι ρυθμοί της ζωής, οδηγούν όλο και συχνότερα σε φαινόμενα, όπως το Burnout. Αλλιώς, λέγεται Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης. Πρόκειται για ένα σύνδρομο που αφορά όσους εργάζονται κάτω από πολύ απαιτητικές και αγχωτικές συνθήκες.

Τα συμπτώματα του Burnout

Στα ψυχολογικά συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται: το έντονο άγχος, το μειωμένο ενδιαφέρον σχετικά με την εργασία, το αίσθημα εξάντλησης, η απαισιόδοξη σκέψη. Στα σωματικά: η αϋπνία, οι πονοκέφαλοι και οι στομαχικές διαταραχές. Είναι βέβαιο, ότι συμπτώματα όπως αυτά δεν είναι κάτι που πρέπει να αγνοήσουμε. Ακολουθώντας όμως κάποιες συγκεκριμένες πρακτικές και υιοθετώντας έναν συγκεκριμένο τρόπο σκέψης και δράσης στη ζωή και την εργασία μας, ίσως μπορέσουμε να αποφύγουμε το Burnout.

Προγραμμάτισε σωστά τη μέρα σου

Φρόντισε να μοιράσεις σωστά την ενέργειά σουκαθόρισε συγκεκριμένες εργασίες τις οποίες χρειάζεται να διεκπεραιώσεις κάθε μέρα, χωρίς να παραλείψεις να εντάξεις στο πρόγραμμά σου και χρόνο ξεκούρασης. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να γίνουμε πιο παραγωγικοί χωρίς να εξουθενώσουμε τον εαυτό μας.

Θυμήσου ποιες είναι πραγματικά οι βασικές σου ανάγκες

Εκτός από την εργασία μας που μας ολοκληρώνει και μας συντηρεί οικονομικά, οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη για ύπνο, φαγητό, χαλάρωση, κοινωνικοποίηση και ψυχαγωγία. Δεν είναι ωφέλιμο να παραλείπουμε γεύματα με σκοπό να κερδίσουμε χρόνο εργασίας, ούτε να ξενυχτάμε κάθε βράδυ δουλεύοντας. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε να φροντίζουμε για την ψυχαγωγία μας και να αφιερώνουμε χρόνο στους φίλους και την οικογένειά μας.

Βάλε τον αθλητισμό στη ζωή σου

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, πως η άθληση, εκτός από το να μας κρατά σε καλή φυσική κατάσταση, μειώνει τα επίπεδα άγχους στον οργανισμό και μας βοηθά να εκτονώσουμε το θυμό και γενικά τα αρνητικά μας συναισθήματα.

Διαλογισμός vs Burnout

Αν και πρόκειται για δραστηριότητα που πρόσφατα έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα μας, έχει πολλά οφέλη για το μυαλό, το σώμα και την ψυχή μας, τα κυριότερα από τα οποία είναι ότι ρυθμίζει την αναπνοή μας και μας ηρεμεί από το άγχος.

Ώρα να αποκτήσεις ένα καινούριο χόμπι

Αν νιώθεις ότι έχεις καιρό να ασχοληθείς με μια ευχάριστη δραστηριότητα, ίσως είναι η ώρα να βρεις ένα χόμπι που θα σε χαλαρώνει και θα σε βοηθά να ξεφεύγεις από τα προβλήματα της καθημερινότητας και να νιώθεις πιο δημιουργικός.

Μην περνάς τον ελεύθερο σου χρόνο στο χώρο εργασίας σου

Αν και ιδιαίτερα δύσκολο υπό τις τωρινές συνθήκες προσπάθησε να αλλάζεις χώρους ή τουλάχιστον δωμάτια, όταν τελειώνεις με τη δουλειά. Μην τρως στο γραφείο όπου δουλεύεις και φρόντιζε να αλλάζεις παραστάσεις καθώς αυτό σε βοηθά να αποσυνδεθείς από τον ρόλο του εργαζόμενου.

Δεν είναι κακό να λες όχι

Δεν είναι κακό να βάζεις όρια στον εργασιακό σου χώρο και να αρνείσαι να αναλάβεις επιπλέον εργασίες όταν είσαι ήδη φορτωμένος. Εξάλλου αυτό δείχνει ότι γνωρίζεις τις δυνάμεις σου και θα κάνει τους άλλους να σε εμπιστεύονται περισσότερο.

Ζήτα και πρόσφερε βοήθεια

Δεν είναι ντροπή να ζητήσεις από κάποιον συνάδελφο να μοιραστείτε τον όγκο εργασίας, όταν είσαι υπερβολικά φορτωμένος και φυσικά να ανταποδώσεις, όταν θα έχεις την ευκαιρία.

Μην είσαι αυστηρός με τον εαυτό σου προ Burnout

Το πιο σημαντικό, όμως είναι να μην είσαι αυστηρός κριτής του εαυτού σου. Να έχεις ρεαλιστικές προσδοκίες από αυτόν και να δέχεσαι τις αδυναμίες του. Και μην ξεχνάς να του λες και από έναν καλό λόγο κάθε φορά που τα καταφέρνει!

Είναι πράγματι πολύ δύσκολο, κάποιες φορές να διατηρήσουμε μια ισορροπία ανάμεσα στην εργασιακή μας ζωή και στην ψυχική μας υγεία. Είναι όμως ιδιαίτερα σημαντικό, αν θέλουμε να είμαστε σωματικά και ψυχικά υγιείς, να μειώσουμε λίγο τους ρυθμούς μας και να κάνουμε ότι μπορούμε για να φροντίσουμε τον εαυτό μας.

Πηγή: citycampus.gr