loader image

#FoitiTips: Πώς να συνδυάσετε εξεταστική και δουλειά

Ιούλ 16, 2021 | Blog

Το άρθρο αυτό αποτελεί συγγραφικό έργο χορηγού επικοινωνίας του Afixis, ο οργανισμός δεν ταυτίζεται απαραίτητα με το περιεχόμενό του, ούτε φέρει ευθύνη για τυχόν συνδέσμους ή υλικό που περιλαμβάνει.

του Θανάση Βραχνή

Όλοι οι φοιτητές κάθε εξάμηνο συναντάμε μια πρόκληση, αυτή της εξεταστικής, η οποία μας φοβίζει, μας αγχώνει και πολλές φορές μας κρατάει άυπνους το βράδυ. Τα πράγματα γίνονται όμως χειρότερα όταν πολλοί φοιτητές πέρα από την σχολή έχουν και κάποια άλλη υποχρέωση, μία δουλειά μερικής απασχόλησης, είτε για να είναι οικονομικά ανεξάρτητοι, είτε για να εξασφαλίσουν το νοίκι και τα μηνιαία έξοδα, ιδίως αν σπουδάζουν σε άλλη πόλη. Το άρθρο αυτό, λοιπόν, αποσκοπεί στο να βοηθήσει αυτή την ομάδα φοιτητών αλλά και κάθε άλλον ενδιαφερόμενο!

Πλάνο διαβάσματος

Θα πρέπει ο καθένας από εμάς να πάρει μια βαθιά ανάσα και να φτιάξει ένα πλάνο, συγκρίνοντας το πότε γράφει το κάθε μάθημα με το πότε δουλεύει. Καθώς άλλοι δουλεύετε περισσότερο και άλλοι λιγότερο, προσαρμόστε το πλάνο στις δικές ανάγκες και στόχους. Σκοπός του πλάνου είναι να μπορέσετε να δείτε συνολικά τον ελεύθερο χρόνο σας και έπειτα, να τον μοιράσετε κατάλληλα μεταξύ εργασίας και διαβάσματος. Πρέπει να ξεκαθαρίσετε στο μυαλό σας τον πραγματικό χρόνο που απαιτείται για να ολοκληρώσετε την μελέτη σας. Το θέμα δουλειά θα πρέπει να έρχεται πάντα δεύτερο, μετά το διάβασμα. Γνωρίζοντας πλέον το πότε θα διαβάσετε, ήρθε η ώρα να σκεφτείτε το πώς θα εντάξετε τη δουλειά στο πρόγραμμά σας.

Στη δουλειά

Καλό θα είναι να ενημερώσετε τον εργοδότη σας έναν με δύο μήνες πριν ξεκινήσει η εξεταστική. Η ενημέρωση αυτή πρέπει να περιέχει ξεκάθαρα και αναλυτικά όλες τις ημερομηνίες των μαθημάτων που σκοπεύετε να δώσετε. Είναι, επίσης, πολύ σημαντικό να μην υπάρχει ντροπή, δηλαδή, ακόμη κι αν δώσετε πολλά μαθήματα, είτε παλαιότερων ετών είτε όχι, να μη διστάσετε να τον ενημερώσετε για τον ακριβή αριθμό. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, πως μια καλή σχέση με τον εργοδότη σας προϋποθέτει και μια καλή επικοινωνία. Δεν πρέπει να κρατάτε μυστικά και να προσπαθείτε να συμπιέσετε τις υποχρεώσεις σας, διότι θέλοντας και μη, κάτι θα αφήσετε πίσω. Ούτως ή άλλως, οι περισσότεροι εργοδότες που απασχολούν φοιτητές γνωρίζουν ήδη ότι θα υπάρξουν και οι μέρες της εξεταστικής, οπότε, προβαίνουν από την πλευρά τους σε κάποιες αναγκαίες υποχωρήσεις, όπως αλλαγές στην βάρδια, αναπλήρωση ωρών σε άλλη μέρα κλπ.

Κατά την διάρκεια της εξεταστικής

Η εξεταστική στα περισσότερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχει μέση διάρκεια περίπου ένα μήνα, ο οποίος για την πλειονότητα των φοιτητών φαίνεται ατελείωτος. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να περάσει πιο εύκολα και διαβάζοντας αποδοτικότερα;

εξεταστική ξεκούραση

Για αρχή, καλό είναι να ξεκουράζεστε αρκετά. Η ξεκούραση και κυρίως ο βραδινός ύπνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς βοηθάει το σώμα και το μυαλό να αναρρώσει από κάθε είδους κούραση. Μεγάλο λάθος κάνουν όλοι εκείνοι που τον παραμελούν για να κερδίσουν μία ή δύο ώρες επιπλέον διαβάσματος, αφού όχι μόνο έτσι δεν κερδίζουν, αλλά ξεχνούν και όσα έμαθαν.

Σημαντική συμβουλή, επίσης, συνιστά το να κάνετε μικρά διαλείμματα κατά την διάρκεια του διαβάσματος. Μια καλή αναλογία είναι μια μικρή διακοπή 15-20 λεπτών για 2 ώρες μελέτης. Αν μπορείτε να αξιοποιήσετε αυτή την διακοπή με έναν μικρό περίπατο στο τετράγωνο της γειτονιάς σας, ακόμα καλύτερα. Ο αέρας εκτός σπιτιού, το εξωτερικό τοπίο και γενικά η αλλαγή παραστάσεων μας αναζωογονεί και μας βοηθά να μείνουμε πιστοί στο στόχο μας. 

Στη συνέχεια, μεγάλο ρόλο παίζει η διατροφήΈνα καλό πρωινό δεν πρέπει να απουσιάζει από την καθημερινότητα κανενός, πόσο μάλλον από εκείνη του φοιτητή. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή βοηθάει τόσο στο να έχουμε ενέργεια κατά την διάρκεια της ημέρας, όσο και στην αυτοσυγκέντρωση. Μία ευεργετική και εύκολη λύση είναι ένα μπολ δημητριακών με γάλα και ένα φρούτο, λίγο γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς ή ένα τοστ συνοδευμένο από χυμό της επιλογής σας.

Η εξεταστική, όπως και κάθε δυσκολία στη ζωή μας, περνάει! Στόχος μας, όμως, είναι να τη βιώσουμε όσο πιο ομαλά γίνεται. Αν ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές, μπορούμε να σας εγγυηθούμε ότι θα τα καταφέρετε. Γι’ αυτό, τώρα βιβλία ανοιχτά, κεφάλια κάτω και καλά αποτελέσματα!

Πηγή: citycampus.gr