loader image

Τα πλεονεκτήματα των ξένων γλωσσών

Μαρ 15, 2022 | Blog

Το άρθρο αυτό αποτελεί συγγραφικό έργο χορηγού επικοινωνίας του Afixis, ο οργανισμός δεν ταυτίζεται απαραίτητα με το περιεχόμενό του, ούτε φέρει ευθύνη για τυχόν συνδέσμους ή υλικό που περιλαμβάνει.

της Αλεξάνδρας Κουτσουβά 

Είναι γεγονός πως στη σύγχρονη καθημερινότητα η εκμάθηση ξένων γλωσσών μπορεί να αποδειχθεί ένα εξαιρετικά σημαντικό προσόν. Από την αγορά εργασίας μέχρι τον τρόπο διασκέδασης και ψυχαγωγίας, η γνώση μίας ξένης γλώσσας είναι δυνατόν να αυξήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις παρεχόμενες ευκαιρίες. Όποιος γνωρίζει να χειρίζεται ορθά μια ξένη γλώσσα, μπορεί αυτομάτως να αναζητήσει δουλειά στην αντίστοιχη χώρα. Μπορεί να ταξιδέψει σε αυτή και να νιώθει αυτονομία και άνεση. Μπορεί, ακόμη, να διαβάσει ένα ξένο βιβλίο ή να παρακολουθήσει μία ξένη ταινία χωρίς πρόβλημα.

Η αναγκαιότητα γνώσης ξένων γλωσσών

Λόγω των σύγχρονων συνθηκών παγκοσμιοποίησης, η ανάγκη γνώσης και χρήσης μιας ξένης γλώσσας φαντάζει ολοένα και πιο επιτακτική. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ξενόγλωσσα κείμενα και ακούσματα καθημερινά, ενώ σε οποιονδήποτε κλάδο και να εργάζεται κανείς, είναι πιθανόν να έρθει σε επαφή και να κληθεί να εξυπηρετήσει αλλόγλωσσους ανθρώπους, άλλοτε σε μικρότερο, άλλοτε σε μεγαλύτερο βαθμό. Γιατί, όμως, είναι τόσο σημαντικό να γνωρίζουμε τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα τη σύγχρονη εποχή;

Αγορά εργασίας και γλωσσομάθεια

Είτε αναζητεί κανείς εργασία στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, η γνώση μίας τουλάχιστον ξένης γλώσσας αποτελεί πλέον ένα απαραίτητο προσόν. Συνήθως η απαιτούμενη γλώσσα είναι τα Αγγλικά, αλλά δεν είναι και η μοναδική που μπορεί να ανοίξει ευκαιρίες καριέρας. Ανάλογα με τον τομέα, στον οποίο ο καθένας εργάζεται ή ψάχνει για εργασία, η απαιτούμενη ξένη γλώσσα μπορεί και να διαφέρει. Το σίγουρο είναι, όμως, πως ένα πιστοποιητικό εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας μπορεί να διευρύνει τις παρεχόμενες ευκαιρίες εργασίας. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως ανοίγει αυτομάτως τις πόρτες μίας νέας χώρας, όπου ο ενδιαφερόμενος μπορεί ελεύθερα να επεκτείνει την αναζήτησή του.

Διεύρυνση πολιτισμικού ορίζοντα με τη γνώση ξένων γλωσσών

Πέρα από το πλεονέκτημα που μπορεί να προσφέρει μία ξένη γλώσσα σε κάποιον που αναζητά εργασία, η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας μπορεί να αποτελέσει ένα εικονικό ταξίδι στην χώρα στην οποία αυτή ομιλείται. Είναι μία ευκαιρία να έρθει κανείς σε επαφή με τον ιδιαίτερο πολιτισμό και τα χαρακτηριστικά ενός ξένου λαού. Διαβάζοντας κείμενα, μαθαίνοντας λεξιλόγιο, ακούγοντας ηχητικά αποσπάσματα, δίνεται παραδείγματος χάριν, η δυνατότητα στον διδασκόμενο να γνωρίσει πληροφορίες για τον τρόπο ζωής στην ξένη χώρα, για τις διατροφικές συνήθειες του λαού, τα ήθη και τα έθιμά του.

Ταξίδια

Θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην αναφερθεί η άνεση που σου προσφέρει η γνώση μιας ξένης γλώσσας όσον αφορά τα ταξίδια. Χωρίς να σημαίνει, προφανώς, πως όποιος δεν γνωρίζει ξένες γλώσσες, δεν μπορεί να ταξιδέψει, είναι γεγονός πως όταν γνωρίζεις την γλώσσα που ομιλείται στη χώρα που επισκέπτεσαι, το ταξίδι σου μπορεί να γίνει πιο άνετο και διασκεδαστικό. Μπορείς να κινηθείς με ευκολία και να επισκεφτείς χώρους ενδιαφέροντος καταλαβαίνοντας πινακίδες και επιγραφές. Επίσης, μπορείς να επικοινωνήσεις με τους ντόπιους και να κάνεις μαζί τους ενδιαφέρουσες συζητήσεις και να γνωρίσεις τον τρόπο που σκέφτονται.

Διασκέδαση με τη γνώση ξένων γλωσσών

Είναι γεγονός πως γνωρίζοντας μια ξένη γλώσσα, έχεις την δυνατότητα να διαβάσεις ένα ξένο βιβλίο ή να παρακολουθήσεις μία ξένη ταινία χωρίς να έχεις ανάγκη από υπότιτλους. Είναι επίσης δυνατόν να ακούσεις ένα ξένο τραγούδι και να το απολαύσεις, καταλαβαίνοντας πλήρως τους στίχους και σιγοτραγουδώντας. Μία ξένη θεατρική παράσταση ή ακόμη και μία συναυλία μπορεί να εξελιχθούν σε μία αξέχαστη εμπειρία.

Όπως γίνεται αντιληπτό, μία ξένη γλώσσα μπορεί να διευρύνει τους ορίζοντες μας σε μεγάλο βαθμό και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Το θέμα είναι να το πάρει κανείς απόφαση και να το τολμήσει! Αν το τολμήσει, το σίγουρο είναι ότι δεν θα χάσει…!