loader image

Φοιτητική ζωή στο Βέλγιο

Σεπ 10, 2021 | Blog

Το άρθρο αυτό αποτελεί συγγραφικό έργο χορηγού επικοινωνίας του Afixis, ο οργανισμός δεν ταυτίζεται απαραίτητα με το περιεχόμενό του, ούτε φέρει ευθύνη για τυχόν συνδέσμους ή υλικό που περιλαμβάνει.

Της Νεφέλης Στεφοπούλου

Το Βέλγιο είναι μία μικρή χώρα στην καρδιά της Ευρώπης, αναμφίβολα γνωστή για τα όμορφα καφέ της, τις σοκολάτες της, την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, το υψηλό επίπεδο ζωής της και φυσικά τις πασίγνωστες βάφλες της! Είναι βέβαια και μια χώρα πολύ γνωστή για το υψηλό επίπεδο και την ποιότητα των πανεπιστημίων της. Πώς είναι όμως πραγματικά η φοιτητική ζωή στην πρωτεύουσα του Βελγίου;

Βρυξέλλες

Φοιτητική ζωή στο ΒέλγιοΟι Βρυξέλλες ως πρωτεύουσα του μικρού Βελγίου είναι, παρά το μικρό τους μέγεθος, μία πόλη που τη χαρακτηρίζει έντονα ο αριθμός των ξένων φοιτητών που προέρχονται από, κυριολεκτικά, ολόκληρο τον κόσμο και κατακλύζουν τα περίφημα πανεπιστήμια της πόλης. Επομένως καταλαβαίνει κανείς πως η «πλούσια» αυτή κοινωνία σε ανθρώπους από διαφορετικές χώρες είναι ό,τι πρέπει για τους ξένους φοιτητές, καθώς μαθήματα διδάσκονται (ανάλογα με το κάθε πανεπιστήμιο) στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ολλανδικά και τα φλαμανδικά!

Επιπλέον, η ζωή στη Βελγική πρωτεύουσα είναι σχετικά φθηνή σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η στέγαση επίσης. Για παράδειγμα, στη φοιτητική εστία οι τιμές ανέρχονται  σε 150€ το μήνα και διατροφή με 8€ την ημέρα ενώ για μία γκαρσονιέρα από 300 ευρώ το μήνα.  Όταν ζεις στις Βρυξέλλες, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως κάθε χρόνο πρέπει να πληρώνεις περίπου 100€ φόρο ενοικίασης. Αν συγκατοικείς , για παράδειγμα με 3 άτομα μέσα στο ίδιο σπίτι, ο φόρος θα πληρωθεί και από τους 3, δηλαδή 3*100€. Με λίγα λόγια δεν πληρώνει το σπίτι, αλλά το άτομο.

Οι Βρυξέλλες εκτός από εκπαιδευτικό κέντρο, αποτελούν και ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα της Ευρώπης. Είναι ένας από τους πιο διάσημους ταξιδιωτικούς προορισμούς, αφού διαθέτει ποικίλα αξιοθέατα και μία πολύ ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Επίσης, κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα πολλά πολιτιστικά δρώμενα.

Φοιτητική ζωή στο ΒέλγιοΤο φεστιβάλ Kunsten FESTIVAL des Arts διοργανώνεται το Μάιο κάθε έτους. Για μια περίοδο τριών εβδομάδων, πάνω από περίπου είκοσι θέατρα και πολιτιστικά κέντρα στις Βρυξέλλες ανοίγουν ευγενικά τις πόρτες τους στο φεστιβάλ. Το φεστιβάλ αυτό περιλαμβάνει μια επιλογή από τα καλλιτεχνικά έργα που δημιουργούνται από Βέλγους και διεθνείς καλλιτέχνες.

Κάθε χρόνο, νέοι καλλιτέχνες, ανερχόμενοι δημιουργοί και σχεδιαστέςΦοιτητική ζωή στο Βέλγιο εκθέτουν τα έργα τους στο φιλόξενο χώρο του Tour & Taxis με βάση το Affordable Art Fair που λαμβάνει χώρα. Πίνακες, φωτογραφίες, γλυπτά, αντικείμενα, όλα στη διάθεση των επισκεπτών να τα θαυμάσουν.

Φοιτητική ζωή στο ΒέλγιοΕπίσης, κάθε χρόνο λαμβάνει χώρα η Foire du Livre, που πρόκειται ουσιαστικά για μία μεγάλη γιορτή βιβλίου. Αναμφίβολα μία έκθεση την οποία δεν πρέπει να χάσει κανείς!

Δείτε εδώ τη λίστα του ΔΟΑΤΑΠ με τα τα βέλγικα πανεπιστήμια που αναγνωρίζονται στην Ελλάδα.

 

 

Πηγή: citycampus.gr