loader image

Τι δεν ποστάρουμε σε ένα επαγγελματικό προφίλ

Σεπ 12, 2021 | Blog

Το άρθρο αυτό αποτελεί συγγραφικό έργο χορηγού επικοινωνίας του Afixis, ο οργανισμός δεν ταυτίζεται απαραίτητα με το περιεχόμενό του, ούτε φέρει ευθύνη για τυχόν συνδέσμους ή υλικό που περιλαμβάνει.

του Μάριου Αναστασίου

Δε χρειάζεται να γράψουμε πολλά στην εισαγωγή του παρόντος άρθρου. Είναι ευρέως γνωστό πως τα social media αποτελούν εργαλεία καθορισμού ενός επαγγελματικού προφίλ. Άρα για εμάς είναι σημαντικό να εξετάσουμε τι δεν πρέπει να ποστάρει ένας σοβαρός επαγγελματίας στα social media.

Όχι δράματα, όχι αρνητισμός!

Κατανοούμε πως εκεί έξω οι ζωές πολλών ανθρώπων μπορεί να μην είναι ειδυλλιακές. Κατανοούμε επίσης πως κάποιοι άνθρωποι ίσως είναι περισσότερο ευαίσθητοι από τους άλλους. Ίσως πάλι κάποιοι να αισθάνονται πως τους πνίγει το παράπονο για όσα συμβαίνουν γύρω τους, πως πρέπει με κάποιο τρόπο να βγάλουν από μέσα τους έναν καημό. Τα social media όμως δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να εκφράσει κάποιος όλα τα παράπονα του. Ο επαγγελματικός του κύκλος δε θα το εκτιμήσει ιδιαίτερα….

Δεν μιλάμε για τα πάντα

Και πάλι να διευκρινίσουμε πως η αδιαφορία των πολιτών για τα κοινά δεν αποτελεί μία γόνιμη στάση. Τουναντίον. Όμως δεν είναι και το πλέον γοητευτικό να βλέπει κάποιος τον συνεργάτη του να «ανεβάζει» αβέρτα πολιτικά posts στον «τοίχο του» ή εν γένει posts που σχετίζονται με «ευαίσθητα» θέματα, όπως η θρησκεία ή το ποδόσφαιρο, για παράδειγμα. Αν μάλιστα αυτά τα posts είναι έντονα συναισθηματικά φορτισμένα και οδηγούν σε καυγάδες ακόμα χειρότερα… Σημαντικό είναι επίσης ο επαγγελματίας να μη παριστάνει τον παντογνώστη στα social media του. Πιθανότατα δεν θα θέλουν όλοι να διαβάσουν τις αναλύσεις του για τον νεομερκαντιλισμό.

Don’t keep up with Kardashians

Ένας επαγγελματίας δεν εργάζεται κατά πάσα πιθανότητα ως influencer, ούτε συμμετέχει σε κάποιο reality, οπότε καλό είναι να μην προβάλλει ιδιαιτέρως το τι κάνει στη προσωπική του ζωή, που βγαίνει, που ταξιδεύει ή ποιους συναντάει. Γενικώς, καλό είναι να μην αυτοπροβάλλεται κατά τρόπο τέτοιο που τσαλακώνει την εικόνα του, για παράδειγμα μεθυσμένος σε κάποιο πάρτι. Τέλος, αν δεν είναι κάποιος απολύτως βέβαιος για το κωμικό του ταλέντο, καλύτερα να μην επιχειρήσει να το ξεδιπλώσει. Τα «κρύα» ή προσβλητικά αστεία μάλλον δε θα τον βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων του.

Όχι στο θάψιμο

Δεν έχουν θέση τέτοια σχόλια στα social media και ειδικά σε ένα επαγγελματικό προφίλ. Γράφουμε παραπάνω πως ο αρνητισμός δεν εντάσσεται στα social media profiles ενός επαγγελματία. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο όταν γίνεται προσωποποιημένος και στοχευμένος ή όταν λαμβάνει τη μορφή του «κατηγορώ» απέναντι σε εργοδότες ή συνεργάτες. Δεν επικροτούμε βεβαίως την ανοχή δυσάρεστων καταστάσεων εκ μέρους κανενός. Απλώς, είναι φρόνιμο οι όποιες καταγγελίες να δημοσιοποιούνται με τον κατάλληλο τρόπο κάθε φορά, με γνώμονα πως τα γραπτά μένουν και τα διαβάζουν ενδεχομένως κάποιοι δυνητικοί εργοδότες/συνεργάτες.

Με αυτά και με αυτά γράψαμε τέσσερις πολύ απλούς κανόνες που περιγράφουν τι δεν πρέπει να υπάρχει σε ένα σοβαρό επαγγελματικό προφίλ στα social media. Φυσικά, αυτοί οι κανόνες μπορούν να συγκεκριμενοποιηθούν περαιτέρω και να περιγραφούν με παραδείγματα. Εξάλλου, ας το παραδεχτούμε. Λιγότερο ή περισσότερο, όλοι μας τους έχουμε παραβιάσει κάποιες φορές ή ξέρουμε κάποιον που το κάνει.

Πηγή: citycampus.gr