loader image

Τι μπορώ να κάνω με ένα πτυχίο Γλωσσών;

Ιούλ 16, 2021 | Blog

Το άρθρο αυτό αποτελεί συγγραφικό έργο χορηγού επικοινωνίας του Afixis, ο οργανισμός δεν ταυτίζεται απαραίτητα με το περιεχόμενό του, ούτε φέρει ευθύνη για τυχόν συνδέσμους ή υλικό που περιλαμβάνει.

 

Της Δώρας Παπαϊωάννου

πτυχίο ΓλωσσώνΜε τον όρο σύγχρονες γλώσσες εννοούμε τις ζωντανές γλώσσες, αυτές δηλαδή που χρησιμοποιούνται στην εποχής μας. Οι γλώσσες αποτελούν, σήμερα, ένα εξαιρετικό εφόδιο για όποιον γνωρίζει έστω και μια επιπλέον γλώσσα εκτός της μητρικής του. Πολλοί είναι αυτοί που καταφεύγουν στην εκμάθηση μια γλώσσας και στην απόκτηση πτυχίου, με αποτέλεσμα οι σχολές που αφορούν τις γλώσσες να έχουν μεγάλη ζήτηση. Το πτυχίο σύγχρονων γλωσσών παρέχει δεξιότητες που έχουν τεράστια ζήτηση στην αγορά εργασίας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, ανοίγοντας το δρόμο στους ενδιαφερόμενους για μια διεθνή καριέρα, με αρκετά ικανοποιητικές απολαβές.

Οι πανεπιστημιακές σχόλες που υπάρχουν στην Ελλάδα και αφορούν τον κλάδο των σύγχρονων γλωσσών είναι η Ελληνική Φιλολογία, η Αγγλική φιλολογία, η Γαλλική φιλολογία, η Γερμανική φιλολογία, η Ισπανική φιλολογία, η Ιταλική φιλολογία, η Σχολή διερμηνέων, Παρευξείνιων σπουδών, Βαλκανικών σπουδών  και διεθνών / ευρωπαϊκών σπουδών, μεσογειακών σπουδών, σλαβικών σπουδών και σχολή τουρκικών και σύγχρονων ασιατικών σπουδών.

Πτυχίο γλωσσών: Οφέλη

Ένα πτυχίο γλωσσών, παρέχει στους κατόχους του την ικανότητα να επικοινωνούν με ευφράδεια σε περισσότερες από μία γλώσσες. Έχουν αποκτήσει γνώσεις κοινωνικές, πολιτικές, πολιτισμικές, ιστορικές μιας άλλης χώρας / κοινωνίας και ως εκ τούτου διευρύνει τους ορίζοντες τους και αλλάζει η οπτική τους για τον κόσμο. Επιπλέον, οι πτυχιούχοι γλωσσών έχουν ανεπτυγμένη πνευματική αυστηρότητα και οργάνωση.

Πτυχίο γλωσσών : εργασία

Μετάφραση-διερμηνεία

πτυχίο ΓλωσσώνΈνας τομέας στον οποίο οι πτυχιούχοι γλωσσών μπορούν να εργαστούν είναι αυτός την μετάφρασης και της διερμηνείας. Ένας διερμηνέας μετατρέπει την ομιλούμενη γλώσσα ή τη νοηματική από μια γλώσσα σε μια άλλη. Από την άλλη πλευρά ένας μεταφραστής μετατρέπει το γραπτό υλικό μιας γλώσσας με μια άλλη φροντίζοντας να διατηρήσει το μήνυμα/νόημα του κειμένου όσο το δυνατόν πιο ακριβές και πιο κοντά στο αρχικό.

Για να μπορέσουν να ασχοληθούν με τον κλάδο αυτό πρέπει, λοιπόν, να έχουν άριστη γνώση της μητρικής τους γλώσσας καθώς και της γλώσσας την οποία σκοπεύουν να μεταφράσουν. Οι περισσότεροι διερμηνείς έχουν τη δυνατότητα εργασίας ως εξωτερικοί συνεργάτες. Όσον αφορά αυτούς που επιθυμούν να ασχοληθούν με τις  δημόσιες υπηρεσίες, θα πρέπει να έχουν ένα επιπλέον πτυχίο. Χρήσιμο θα ήταν και ένα μεταπτυχιακό. Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά τους μεταφραστές αυτοί είναι ως επί το πλείστον αυτοαπασχολούμενοι. Παρόλα αυτά, η εμπειρία έστω ως in house μεταφραστές είναι σχεδόν απαραίτητη. Τέλος, χρήσιμη θα ήταν η εξειδίκευση σε τομείς όπως η οικονομία, νόμοι κ.α.

Εκπαίδευση

Όποιος επιλέξει να ακολουθήσει τον τομέα της εκπαίδευσης, θα εργάζεται με μαθητές κάθε ηλικίας και θα τους διδάσκει τη γλώσσα που έχει σπουδάσει ή τη μητρική του γλώσσα σε ομιλούντες μίας ξένης γλώσσας. Για την εργασία του ως καθηγητής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, σε σχολεία ή φροντιστήρια, θα πρέπει να έχει αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών και δίπλωμα κατάρτισης εκπαιδευτικών.

Διεθνής ανάπτυξη

Ένα πτυχίο γλωσσών δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους να εργαστούν για τη διεθνή ανάπτυξη, δηλαδή να συμβάλουν στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων και των κοινωνιών στις αναπτυσσόμενες χώρες. Όσοι επιλέξουν να ασχοληθούν με αυτό τον τομέα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη διοίκηση, την έρευνα κ.α. Ανάλογα με την περιοχή που εργάζονται και τις γλωσσικές δεξιότητες τους, ο ρόλος τους θα είναι καθοριστικός για μια αποτελεσματική διαπολιτισμική επικοινωνία.

Διπλωματία

Για όσους ενδιαφέρονται να εκπροσωπήσουν την πατρίδα τους σε μια άλλη χώρα, η διπλωματία είναι μια καριέρα στην οποία το πτυχίο γλωσσών  θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο. Οι απόφοιτοι μπορούν να δουλέψουν σε προξενεία της χώρας τους ή να μετεγκατασταθούν και να εργασθούν σε προξενείο μιας άλλης χώρας. Επίσης, είναι πιθανό να εργαστούν σε πρεσβεία, στην οποία θα ασχολούνται με ποικιλία καθηκόντων όπως για παράδειγμα επίλυση συγκρούσεων, καταπολέμηση τρομοκρατίας κ.α.

Δημοσιογραφία

πτυχίο ΓλωσσώνΟι απόφοιτοι γλωσσών έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με τη δημοσιογραφία σε όλες τις μορφές της. Έχοντας αποκτήσει δεξιότητες για ανάλυση πηγών, γραπτών και οπτικών, καθώς και τη δυνατότητα παραγωγής επιχειρημάτων, έχουν όλα τα απαραίτητα εφόδια για την ενασχόληση με το ρόλο του  δημοσιογράφου σε όλους τους τομείς της δημοσιογραφίας (εφημερίδες, περιοδικά, τηλεόραση, ραδιόφωνο).

Μάρκετινγκ και δημόσιες σχέσεις

Οι δεξιότητες που έχουν αποκτηθεί κατά τη διάρκεια των σπουδών μια σύγχρονης γλώσσας, θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες στους τομείς του marketing και των δημοσίων σχέσεων. Μέσα από αυτούς τους τομείς θα μάθουν να συνεργάζονται εστιάζοντας στην καλύτερη επικοινωνία με τον κόσμο. Στη συνέχεια, αφού αποκτήσουν εμπειρία , θα έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν ευθύνες διαχείρισης λογαριασμού και να γίνουν ειδικοί στην προώθηση προϊόντων, υπηρεσιών και επιχειρήσεων ανά τον κόσμο.

Διοίκηση επιχειρήσεων και οικονομικά

Για όσους επιθυμούν να εργαστούν στο χώρο των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας, οι γλωσσικές ικανότητες που έχουν αποκτηθεί μέσω των σπουδών στις σύγχρονες γλώσσες, είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στις επιχειρήσεις. Οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν σε διάφορες επιχειρήσεις καθώς επίσης και σε τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και λογιστικά γραφεία τα οποία προσφέρουν δυνατότητα ανέλιξης σε υψηλές θέσεις εργασίας, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Τουρισμός

Τέλος ένας ακόμη τομέας στον οποίο είναι εξαιρετικά χρήσιμο ένα πτυχίο σύγχρονων γλωσσών είναι ο τουρισμός. Οι απόφοιτοι έχουν την δυνατότητα να εργαστούν ως ξεναγοί καθώς και σε τουριστικά γραφεία ανά τον κόσμο. Ωστόσο, η γνώση ιστορίας, αρχαιολογίας κ.α.  μπορεί να βοηθήσει στην εύρεση τέτοιου είδους εργασίας.

Πηγή: citycampus.gr