loader image

Σπουδές στο εξωτερικό: 10 οικονομικές επιλογές

Αυγ 7, 2021 | Blog

Το άρθρο αυτό αποτελεί συγγραφικό έργο χορηγού επικοινωνίας του Afixis, ο οργανισμός δεν ταυτίζεται απαραίτητα με το περιεχόμενό του, ούτε φέρει ευθύνη για τυχόν συνδέσμους ή υλικό που περιλαμβάνει.

της Έλενας Λαδοπούλου

Σύμφωνα με τη τελευταία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι  Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό ανέρχονται περίπου στους 51,000. Ποιοι είναι όμως οι προορισμοί που μπορεί κάποιος να φοιτήσει χωρίς να του κοστίσει μια ολόκληρη περιουσία;

Πολωνία 

Η δημόσια εκπαίδευση είναι εντελώς δωρεάν. Όσον αφορά το κόστος ζωής, κάθε φοιτητής μπορεί να ζήσει με 550€ το μήνα. Τα ενοίκια κυμαίνονται από 80-150€ το ίδιο και το φαγητό. Οι φοιτητές έχουν έκπτωση στη μετακίνηση και στα αεροπορικά κυρίως προς  την Ευρώπη.

Σλοβενία 

Οι φοιτητές  πληρώνουν μόνο την εγγραφή από 10-100€. Για τους Ευρωπαίους φοιτητές, δεν υπάρχουν δίδακτρα. Το κόστος διαβίωσης είναι χαμηλό, εάν σκεφτεί κανείς ότι τα φοιτητικά γεύματα επιδοτούνται από την κυβέρνηση και  ότι  τα ιδιωτικά διαμερίσματα με το υψηλότερο κόστος ανέρχονται στα 150€ το μήνα.

Ιταλία 

Τα δίδακτρα στα κρατικά πανεπιστήμια κυμαίνονται από 600-1400€ το χρόνο. Πολλοί φοιτητές επιλέγουν να συγκατοικήσουν, έτσι ώστε να δίνουν μηνιαίως περίπου 250-300€. Επιπλέον, με 7€ τη μέρα δικαιούνται  δυο γεύματα στις λέσχες σίτισης. Το υψηλότερο ποσό διαβίωσης λοιπόν, ανέρχεται  στα 1300€ το μήνα.

Ισπανία 

Το κόστος σπουδών για τα δημόσια πανεπιστήμια  ξεκινά από 500€ το χρόνο. Οι φοιτητές συνήθως συγκατοικούν στα residencia de estudiantes. Παρά τις  πολλές επιλογές ψυχαγωγίας  ένας φοιτητής  δε θα χρειαστεί περισσότερα από 800 ευρώ/μήνα.

Γερμανία

Η  προπτυχιακή φοίτηση εξασφαλίζεται από 400€ το χρόνο σε διάφορους επιστημονικούς  κλάδους  και από  500€ για Ιδρύματα Καλών Τεχνών ή Μουσικά Πανεπιστήμια. Το κόστος διαβίωσης είναι χαμηλό, καθώς η διαμονή στις φοιτητικές εστίες κοστίζει 170-300€ μηνιαίως.

Γαλλία

Στα δημόσια πανεπιστήμια μπορείς να αποκτήσεις  κρατικό πτυχίο πληρώνοντας μόνο ορισμένα διαχειριστικά έξοδα  της  τάξεως  των 180€/χρόνο. Η «Πόλη του Φωτός» δεν  είναι  δελεαστική οικονομικά, όμως στην επαρχία μπορεί κάποιος να ζήσει άνετα με περίπου 800€.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιες επιλογές, που ίσως  για τους περισσότερους  να μοιάζουν με άπιαστο όνειρο, εν τέλει όμως αποτελούν μια οικονομικά ενδιαφέρουσα προοπτική.

Ινδία

Δε θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί, ότι μπορεί  να σπουδάσει  στη νότια Ασία με 2200€/χρόνο. Η εμπειρία είναι μεγάλη και το κόστος ζωής χαμηλό, ειδικά, εάν λάβουμε υπόψη μας, ότι το ενοίκιο ενός σπιτιού στο κέντρο  κυμαίνεται στα 160€/μήνα.

Δομινικανή Δημοκρατία 

Το Σάντο Δομίνικο είναι η πόλη με το αρχαιότερο λιμάνι. Εκεί, λοιπόν, εδρεύει το «ADEN BUISNESS SCHOOL» με έγκριση από αμερικανικά και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Το ονειρεμένο τοπίο ξεγελάει, καθώς  η ενοικίαση ενός δωματίου σε διαμέρισμα  δεν ξεπερνά τα 200€, ενώ ένα γεύμα στο ακριβότερο εστιατόριο κοστίζει  μόλις 10€.

Μεξικό 

Το  κόστος  στα δημόσια πανεπιστήμια ξεκινά από 350 δολάρια το χρόνο. Η ενοικίαση σπιτιών  ανέρχεται στα 150-200 δολάρια μηνιαίως, ενώ για να ταξιδέψει κάποιος γύρω από το Μεξικό δε θα χρειαστεί πάνω από 3 δολάρια για απεριόριστες διαδρομές.

Βραζιλία

Τα δίδακτρα ξεκινούν από 2000 δολάρια το χρόνο. Πρωτότυπος φοιτητικός προορισμός, στον οποίον ένα δωμάτιο σε διαμέρισμα, κοστίζει  250€/μήνα, ενώ το γεύμα δε θα ξεπεράσει  τα  6€.

Την ίδια ώρα που εκατομμύρια σπουδαστές  αποφοιτούν από την Αγγλία δίνοντας μια ολόκληρη περιουσία, φοιτητές από όλο τον κόσμο ψάχνουν εναλλακτικές λύσεις για σπουδές και σίγουρα τις βρίσκουν.

Πηγή: citycampus.gr