loader image

#Foititips: Πώς να οργανωθείς σε αυτό το εξάμηνο

Δεκ 29, 2021 | Blog

Το άρθρο αυτό αποτελεί συγγραφικό έργο χορηγού επικοινωνίας του Afixis, ο οργανισμός δεν ταυτίζεται απαραίτητα με το περιεχόμενό του, ούτε φέρει ευθύνη για τυχόν συνδέσμους ή υλικό που περιλαμβάνει.

της Εύης Μακρυγιάννη και του Νικόλα Στυλιανού

Η έναρξη ενός νέου ακαδημαϊκού εξαμήνου ξεκίνησε, αν και κάπως ιδιαίτερα αυτή τη φορά. Οι περισσότεροι φοιτητές ακόμη δεν γνωρίζουν απόλυτα πώς θα πραγματοποιηθούν τα μαθήματά τους και πόσο συχνά θα πρέπει να παρουσιάζονται στη σχολή. Παρά όμως όλες τις αντιξοότητες θα πρέπει να είναι συνεπείς. Αν, λοιπόν, θες μερικά tips, ώστε να μην φτάσει η εξεταστική και εσύ άκόμα δεν έχεις ανοίξει βιβλίο, άρχισε να διαβάζεις!

Παρακολούθησε τα μαθήματα του εξαμήνου σου

Φέτος θα είναι μια περίεργη χρονιά ακόμη και για την εκπαίδευση. Όμως, τα μαθήματα θα συνεχίζονται κανονικά είτε δια ζώσης, είτε εξ αποστάσεως. Είναι σημαντικό να παρακολουθεί κανείς τα μαθήματα του εξαμήνου, ανεξάρτητα από τον τρόπο που θα διεξαχθούν και συντρέχουν πολλοί λόγοι σε αυτό. Η διάλεξη του καθηγητή θα σε βάλει πολύ πιο εύκολα στο νόημα, θα σου λύσει πιθανές απορίες ή θα σου δημιουργήσει νέες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τροφή για σκέψη! Όσο περισσότερο έρχεσαι σε επαφή με το αντικείμενο, τόσο περισσότερο θα σου αρέσει.

Φτιάξε μια όμορφη ατμόσφαιρα προτού ξεκινήσεις το διάβασμα

Κατ’ αρχάς, προσπάθησε να μην διαβάζεις οπουδήποτε αλλού εκτός από το γραφείο σου. Αν νομίζεις ότι σε βολεύει το κρεβάτι σου ή το πάτωμα καλύτερα, αξίζει να δώσεις μια ευκαιρία και στο γραφείο σου. Αφού το καθαρίσεις και το συμμαζέψεις, πέταξε ό,τι δεν σου χρειάζεται και απλώς πιάνει χώρο, όπως στυλό που δεν γράφουν και μηχανικά μολύβια που έχουν χαλάσει πλέον. Φτιάξε τον καφέ σου, άναψε το φωτιστικό σου και κάτσε στην καρέκλα σου. Ώρα για διάβασμα…

Πέρνα σε καθαρό τετράδιο τις σημειώσεις σου

Είναι χρονοβόρο αλλά θα σε σώσει… Πάρε ένα πρόχειρο τετράδιο, στο οποίο θα κρατάς σημειώσεις από όλα τα μαθήματα του εξαμήνου. Όταν γυρίσεις σπίτι, και αφού οργανώσεις το γραφείο σου, πάρε τα καθαρά σου τετράδια. Ένα για κάθε σου μάθημα. Αυτό θα σε βοηθήσει αφενός να έχεις συγκεντρωμένες τις σημειώσεις σου και αφετέρου θα σου φανεί πιο χρήσιμο στο μέλλον, αν χρειαστεί να τις συμβουλευθείς. Χρησιμοποίησε χρωματιστά στυλό, προκειμένου να είναι πιο οργανωμένες οι σημειώσεις σου και πιο ευχάριστες στο μάτι. Φτιάξε σχεδιάγραμμα, χρησιμοποίησε αυτοκόλλητα χαρτιά για να δώσεις έμφαση στα πιο σημαντικά… Θα έχεις όρεξη να διαβάσεις μόνο και μόνο από την οργάνωση!
Αν ακολουθήσεις τα παραπάνω βήματα είναι βέβαιο ότι θα είσαι πολύ καλά προετοιμασμένος/η για την εξεταστική περίοδο, γιατί θα έχεις συστηματική επαφή με όλα τα μαθήματα. Έτσι, στο τέλος, αφού έχεις κατανοήσει τις βασικές αρχές θα είσαι σε θέση να μάθεις και τις λεπτομέρειες. Η καλή προετοιμασία του κάθε μαθήματος είναι το μισό διάβασμα!

Ζήσε τη φοιτητική ζωή σου

Η φοιτητική ζωή δεν είναι μόνο καφέδες και βόλτες ή στην περίοδο αυτή μόνο νέτφλιξ και χουχούλιασμα. Απ’ την άλλη δεν είναι και μόνο διάβασμα και πανεπιστήμιο. Εκμεταλλεύσου τις ευκαιρίες που σου δίνονται ακόμη και αν τελικά θεωρήσεις ότι δεν άξιζαν.. Παρακολούθησε τα συνέδρια και τις διαλέξεις που σου προτείνουν οι καθηγητές σου, πήγαινε στη βιβλιοθήκη της σχολής έστω και μια φορά και έστω μόνο για την παρέα, κάνε και μια φορά κοπάνα απ’ το μάθημα… Δεν χάλασε ο κόσμος!

Τα ελληνικά πανεπιστήμια αντιμετωπίζονται σαν τα ελληνικά σχολεία… Αυτή η προσέγγιση, δυστυχώς, είναι εξαιρετικά λανθασμένη. Πηγαίνεις στο πανεπιστήμιο, γιατί θέλεις να επεκτείνεις τις γνώσεις σου και να εξελιχθείς. Μην χάνεις, λοιπόν, το πολυτιμότερο πράγμα που μπορεί να σου προσφέρει, την επαφή με μορφωμένους ανθρώπους και τη γνώση στην οποία μπορούν να σε μυήσουν!

 

Πηγή: citycampus.gr