loader image

Απόρριψη στην εργασία: Πώς το αρνητικό γίνεται θετικό

Απρ 25, 2022 | Blog

Το άρθρο αυτό αποτελεί συγγραφικό έργο χορηγού επικοινωνίας του Afixis, ο οργανισμός δεν ταυτίζεται απαραίτητα με το περιεχόμενό του, ούτε φέρει ευθύνη για τυχόν συνδέσμους ή υλικό που περιλαμβάνει.

 

του Νίκου Μπραούλια

Μεγαλώνοντας, ερχόμαστε συχνότερα αντιμέτωποι με την απόρριψη. Ως εχθρός της “ατσαλάκωτης αξιοπρέπειας”, η απόρριψη αποτελεί, φυσικά, μια δυσάρεστη εμπειρία στη ζωή μας. Στην εργασία, το επίπονο γεγονός έχει διαβαθμίσεις. Μπορεί να είναι μεγαλύτερο -π.χ. αδυναμία πρόσληψης ή προαγωγής- ή μικρότερο -π.χ. αποθάρρυνση εργαζομένου, λόγω ιδέας που δεν εντυπωσίασε.

Ουσιαστικά, η συνειδητοποίηση, ότι η απόρριψη είναι αναπότρεπτο συμβάν για όλους μας, είναι η αρχή της προσωπικής ωρίμανσης. Η αντιμετώπισή της είναι χαρακτηριστική για την επαγγελματική μας εικόνα και πορεία. Αν το σκεφτείτε, η απόρριψη τελικά κάνει καλό στον χαρακτήρα μας. Μαθαίνοντας από τα λάθη μας γινόμαστε ορθότεροι επαγγελματίες και βρίσκουμε κίνητρο να επικεντρωθούμε σε μία μελλοντική επιτυχία. Η ευνοϊκότερη διαχείριση της απόρριψης αποτελείται από τα εξής μικρά και κατανοητά βήματα.

Συγκρατήστε την αμυντική σας ορμή

Το φυσικό ένστικτο την ώρα της απόρριψης είναι εγωιστικό. Είναι δύσκολο να αποδεχτούμε -ειδικά τις πρώτες φορές- ότι δεν μας διάλεξαν. Η κατάσταση φαντάζει πιο προσωπική -σαν αδικία ή αντιπάθεια, αλλά δεν είναι. Δεν πρέπει να δράσουμε αμυντικάσαν να μας επιτέθηκαν. Η ώριμη προσέγγιση απαιτεί κατάρριψη συναισθηματισμών απέναντι στα κακά νέα, ακόμα και όταν επιλέγουμε να επικοινωνήσουμε, τελικά, τις σκέψεις μας στον εργοδότη.

Αποδεχτείτε την απόρριψη με αξιοπρέπεια

Απομακρύνετε το συλλογισμό σας από αντιπάθειες ή πλεκτάνες. Το πιο πιθανό είναι να μην ήσαστε το καταλληλότερο άτομο για τη θέση. Η αποδοχή μιας ήττας -που δεν έχει και τόση σημασία για το ποιόν μας- είναι μεγάλη νίκη. Βελτιωθείτε κοιτώντας τα σφάλματα ή τις ανεπάρκειές σας.

Οπωσδήποτε, τοποθετήστε την ψυχραιμία και την αξιοπρέπειά σας πάνω από τις εκρήξεις του θυμικού σας, ιδιαίτερα σε δημόσιες δηλώσεις. Αντίθετες πρακτικές φέρνουν μόνο αρνητικά αποτελέσματα και δεν διορθώνονται.

Διεκδικήστε συμβιβαστικές λύσεις

Αφορά, κυρίως, μισθολογικές απορρίψεις. Σε περίπτωση που δεν κερδίσετε την αύξηση που αξίζετε, αποφύγετε τον κατακλυσμό συναισθημάτων και διαπραγματευτείτε με ευγένεια άλλες λύσεις. Οφέλη, όπως επιπλέον διακοπές ή δαπάνες σίτισης, εξισορροπούν τα χαμένα χρήματα, χωρίς να αποτελούν ζημία για το αφεντικό σας. Η θέσπιση ημερομηνίας επανεξέτασης του αιτήματος βοηθά στην αίσθηση διατήρησης του ελέγχου.

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να νιώσει

Αποφύγετε συναισθηματικά ξεσπάσματα μπροστά στον εργοδότη μεν, βιώστε γενικότερα τα συναισθήματά σας δε. Η λύπη και η ανασφάλεια είναι φυσικές αντιδράσεις του εαυτού μας, που πυροδοτούνται από κάθε μορφής απόρριψη. Αποδεχτείτε και επικοινωνήστε το πώς νιώθετε, αλλιώς θα το “κουβαλάτε” μαζί σας, στη συνέχεια.

Κρατήστε την απόρριψη ως μάθημα

Αντιμετωπίζοντας την απόρριψη, απλά, ως ευκαιρία απόκτησης περαιτέρω εμπειρίας και γνώσης, κερδίζετε από αυτή. Ρωτήστε αν εντόπισαν αστοχίες και μάθετε τον λόγο, που δεν πήρατε τη δουλειά. Μπορεί να μην είχατε σωστή οργάνωση ή διαχείριση καταστάσεων. Συνήθως, υπάρχει λόγος πίσω από την απόρριψη. Φροντίστε να τον γνωρίζετε, ώστε να μην τον επαναλάβετε. Η εποικοδομητική κριτική είναι ο μόνος δρόμος προς την αυτοβελτίωση.

Μην “αυτομαστιγώνεστε” και μην τα παρατάτε

Τα λάθη είναι ανθρώπινα και τα εμπόδια μέρος της καριέρας. Μην αφήσετε την αρνητικότητα να επηρεάσει την αυτο-εικόνα σας. Αποτυχία δεν είναι η απόρριψη, αλλά η παραίτηση. Θυμηθείτε ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή ή θέση για εσάς.

Αν εξακολουθείτε να το θέλετε, μην αφήσετε την απόρριψη να καθορίσει τις μελλοντικές σας κινήσεις. Χρησιμοποιείστε τα εμπόδια προς όφελός σας και βελτιώστε την αυτοπεποίθησή σας. Πιστέψτε στις ικανότητές σας και εμπλουτίστε τα δυνατά σας σημεία, για να πείσετε τον επόμενο εργοδότη.

Η προσπάθεια είναι ένδειξη δύναμης, όχι αδυναμίας. Βρείτε την ισορροπία μεταξύ αρνητικών και θετικών συναισθημάτων, πάρτε χρόνο να πονέσετε και να μάθετε και, ύστερα, δουλέψτε σκληρά ξανά. Μην ξεχνάτε ότι η ανθεκτικότητα ξεχωρίζει τους επιτυχημένους ανθρώπους από τους αδύναμους.

Πηγή: citycampus.gr