“Είμαι πάντα έτοιμος να μάθω, όμως δεν μου αρέσει πάντα να με διδάσκουν.”

~ Ουίνστον Τσόρτσιλ, Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου (1874 – 1965)

Σχεδιάζοντας τα Προγράμματά μας

Στον Άφιξις, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και φοιτητές με σκοπό να καλλιεργήσουν τα ταλέντα τους, να αποκτήσουν γνώσεις και να διευρύνουν τους πνευματικούς ορίζοντές τους.

Για κάθε πρόγραμμα ακολουθούμε δύο βασικούς κανόνες στον σχεδιασμό του:

(α) πρέπει να προσφέρει συγκεκριμένες γνώσεις στον μαθητή ή να τον καθοδηγεί να καλλιεργήσει συγκεκριμένες ικανότητές του,

(β) πρέπει να είναι ψυχαγωγικό ή να διευκολύνει με ουσιαστικό τρόπο την μάθηση.

 

Εφαπτόμενη Μάθηση (Tangential Learning)

Για να πετύχουμε το παραπάνω αποτέλεσμα, κατά τον σχεδιασμό ενός προγράμματος ακολουθούμε την βασική αρχή της Εφαπτόμενης Μάθησης.

Η αρχή αυτή συνεπάγεται ότι με το πρόγραμμα που σχεδιάζουμε δεν διδάσκουμε στείρα τον μαθητή, αλλά τον οδηγούμε στο να αναζητήσει και να κατακτήσει ο ίδιος την γνώση, να εξερευνήσει θέματα και να επεξεργαστεί τις πληροφορίες μέσα σε ένα πλαίσιο που απολαμβάνει ή που τον παρακινεί να συνεχίσει.

 

Υπόθεση Εργασίας: Εικονικές Δίκες “Πρωταγόρας”

Για να εξηγήσουμε την αρχή της Εφαπτόμενης Μάθησης, λαμβάνουμε υπόψη το παράδειγμα του προγράμματος Εικονικές Δίκες “Πρωταγόρας”.

Μέσα από αυτήν την διαδραστική προσομοίωση δικαστηρίου, οι μαθητές συμμετέχουν ως δικηγόροι και μάρτυρες και συναγωνίζονται μεταξύ τους, καθώς το ίδιο το πνευματικό παιχνίδι τους ψυχαγωγεί. Ταυτόχρονα όμως έρχονται σε επαφή με την νομική επιστήμη, εξερευνόντας διαδραστικά τον τρόπο λειτουργίας του δικαστηρίου, και αποκτούν γνώσεις γύρω από διάφορα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, όπως η πρόληψη του εγκληματος, η κλωνοποίηση, η μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, κτλ.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το κίνητρο του μαθητή είναι να μάθει όσα περισσότερα μπορεί για την υπόθεση που καλείται να υπερασπιστεί και να προετοιμαστεί κατάλληλα, ώστε να συνεισφέρει στην νίκη της ομάδας του. Μέσα από αυτήν την πράξη του, αποκτάει γνώσεις επί κοινωνικών προβλημάτων και καλλιεργεί την ρητορική του δεινότητα, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται ο ίδιος ως προσωπικότητα, χωρίς αυτή του η κίνηση να αποτελεί προιόν εξαναγκασμού.

 

Εξερευνήστε τα Προγράμματα μας

Μέχρι σήμερα, ο Άφιξις υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για ηλικίες από 12 έως και 30 ετών, ενώ πολλά περισσότερα βρίσκονται υπό σχεδιασμό.

Για να λάβετε περισσότερες πληροφορίες για καθένα από τα προγράμματα ξεχωριστά, ακολουθήστε τον αντίστοιχο σύνδεσμο παρακάτω: