Aθήνα – Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Afixis “Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων 2019”, το οποίο τελεί υπό τη χρηματοδότηση του προγράμματος Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, και υπό την αιγίδα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Δήμου Αθηναίων. 320 φοιτητές και φοιτήτριες από κάθε σχολή της χώρας έλαβαν τις θέσεις τους στα βουλευτικά έδρανα ως Βουλευτές, μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Πρόεδροι, Υπουργοί, Δημοσιογράφοι και Νομικοί Σύμβουλοι, παρακολούθησαν μία σειρά από εκπαιδεύσεις γύρω από ζητήματα πολιτικής και διαλόγου και τους δόθηκε η δυνατότητα να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση σε γραφεία και ερευνητικά κέντρα του πολιτικού οικοσυστήματος.
Στην πρώτη φάση του προγράμματος, από τις 15-18 Μαρτίου 2019, στο χώρο της Παλαιάς Βουλής και το ξενοδοχείο Royal Olympic, διεξήχθη η προσομοίωση της Βουλής των Ελλήνων, κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες – ανά επιτροπή και προερχόμενοι από τέσσερις ισάριθμες Κοινοβουλευτικές Ομάδες από όλο το ιδεολογικό φάσμα της ελληνικής πολιτικής σκηνής – είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την πολιτική, να συζητήσουν θέματα που απασχολούν την Ελλάδα και να συνδιαμορφώσουν δικά τους νομοσχέδια, τα οποία και ψηφίστηκαν ως σύνολο στην Ολομέλεια της Βουλής, την τελευταία ημέρα. Η φετινή διάταξη θεμάτων αφορούσε την αλλαγή του εκλογικού νόμου, τις σχέσεις με την ελληνική Ομογένεια, τη διαμόρφωση ενός ενιαίου επενδυτικού πλαισίου για τη χώρα, την αναμόρφωση του σωφρονιστικού κώδικα και την στρατηγική κατεύθυνση της Ελλάδας για τη δεκαετία 2020-2030.
Λαμβάνοντας μέρος στο πρόγραμμα, οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαδικτυακές εκπαιδεύσεις ανάλογα με το ρόλο που επέλεξαν. Έτσι, οι βουλευτές, υπουργοί και πρόεδροι της προσομοίωσης διδάχθηκαν τους πραγματικούς κανόνες της ελληνικής Βουλής για το διάλογο και τη νομοθετική διαδικασία, καθώς και για τη συγγραφή νομοσχεδίων, τα επιτελεία των Κοινοβουλευτικών ομάδων εκπαιδεύτηκαν πάνω σε ζητήματα πολιτικής επικοινωνίας, ενώ αντίστοιχα οι δημοσιογράφοι παρακολούθησαν εκπαίδευση επί της διαδικασίας έρευνας και συγγραφής άρθρων πολιτικού περιεχομένου. Τέλος, οι νομικοί σύμβουλοι, ένας ρόλος αποκλειστικά για φοιτητές νομικής, διδάχθησαν εις βάθος τον τρόπο επεξεργασίας των νόμων που ακολουθούν οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές της Βουλής, καθώς και ζητήματα συνταγματικού δικαίου που απασχολούν την ελληνική νομοθεσία.
Η συμμετοχή, όμως στο πρόγραμμα, έκρυβε φέτος και μία έκπληξη για τους συμμετέχοντες, πέρα από την απόκτηση γνώσης και την ευκαιρία δικτύωσης που παρέχει το Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων τα τελευταία επτά χρόνια. Για πρώτη φορά, ο Afixis προσέφερε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες της προσομοίωσης να κάνουν πρακτική άσκηση σε γραφεία και ερευνητικά κέντρα του πολιτικού οικοσυστήματος ανάλογα με τις επιδόσεις τους κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Τις θέσεις παρείχαν τα πολιτικά γραφεία των κ.κ. Ντόρας Μπακογιάννη, Κωστή Χατζηδάκη, Θεόδωρου Φορτσάκη, Σταύρου Καλαφάτη, Εύας Καϊλή, Μάριου Γεωργιάδη, και των κεντρικών γραφείων της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής, ενώ τα ερευνητικά κέντρα (think tanks) που προσέφεραν αντίστοιχες θέσεις ήταν το Hellenic-American Leadership Council στο Σικάγο, ΗΠΑ, και το Navarino Network στη Θεσσαλονίκη.
Εντός του Μαΐου, οι συμμετέχοντες είχαν επίσης την ευκαιρία να λάβουν μέρος στο Afixis Salon, ένα panel με εξειδικευμένους και καταξιωμένους ομιλητές οι οποίοι συζητούν γύρω από θέματα εκπαίδευσης, πολιτικής και επιχειρηματικότητας που απασχολούν τη χώρα. Το θέμα στο πρώτο Afixis Salon υπήρξε “Η εξωστρεφής επιχειρηματικότητα ως ακρογωνιαίος λίθος ανάπτυξης” και συμμετείχαν σε αυτό ως panelists οι κ.κ. Γιάννης Μανιάτης, βουλευτής Αργολίδος και πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων και πρώην Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και Κωνσταντίνος Μαύρος, General Partner στο Velocity Partners venture capital fund.
Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα στις 31 Μαΐου, ο Afixis πραγματοποιεί δράσεις ανατροφοδότησης, όπου δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες του προγράμματος να προσφέρουν τις απόψεις τους αναφορικά με το “Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων”, με στόχο πάντα τη διαρκή βελτίωσή του. Επίσης, ο οργανισμός θα δημοσιεύσει τα νομοσχέδια των συμμετεχόντων, μαζί με μία έκθεση προόδου του έργου και με τα συμπεράσματα που συνέλεξε από τις ιδέες των φοιτητών που συμμετείχαν σε αυτό, ενώ όλα τα αρχεία θα αποσταλούν και σε φορείς λήψης αποφάσεων, ανάμεσα σε αυτούς και τους πραγματικούς βουλευτές της χώρας, για να μπορέσουν να αποκτήσουν μία καλύτερη κατανόηση των επιθυμιών της νέας γενιάς για τον τόπο τους.
Μπορείτε να γνωρίσετε περισσότερα για την προσομοίωση της Βουλής των Ελλήνων στον ιστότοπο mve.gr.