loader image

#Foititips: 4+1 τρόποι να βρεις έμπνευση για το αντικείμενό σου

Φεβ 12, 2022 | Blog

Το άρθρο αυτό αποτελεί συγγραφικό έργο χορηγού επικοινωνίας του Afixis, ο οργανισμός δεν ταυτίζεται απαραίτητα με το περιεχόμενό του, ούτε φέρει ευθύνη για τυχόν συνδέσμους ή υλικό που περιλαμβάνει.

της Μυρτώς Ζάρα

Ακόμα και όσοι από εμάς σπουδάζουμε ένα αντικείμενο που αγαπάμε, συχνά αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της έλλειψης έμπνευσης και κινήτρου. Πολλές φορές το ίδιο το ίδρυμα στο οποίο σπουδάζουμε δεν μας προσφέρει επαρκή ερεθίσματα για να κινητοποιηθεί η φαντασία και η περιέργειά μας. Σε αυτό το άρθρο θα βρεις μερικές ιδέες για να αναζητήσεις μόνος ή μόνη την ώθηση. Μια ώθηση που χρειάζεσαι ώστε να αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον σου για αυτό που σπουδάζεις.

Δημιούργησε ένα network

Το πρώτο που μπορείς να αναλογιστείς αν θέλεις να βρεις έμπνευση είναι αν μπορείς να έρθεις σε επαφή με άτομα του ίδιου αντικειμένου. Οι συμφοιτητές σου ή άτομα από διαφορετικές σχολές με κοινό ενδιαφέρον, άλλοι φοιτητές από την πόλη σου ή ακόμη και διαδικτυακά. Τέτοια άτομα μπορούν να σε βοηθήσουν να βρεις ενδιαφέρον με τις δικές τους σκέψεις και ιδέες. Δοκίμασε να δημιουργήσεις μια ομάδα μελέτης στη σχολή σου ή να συμμετάσχεις σε κάποιο διαδικτυακό φόρουμ ή ομάδα με το ίδιο θέμα. Μπορείς να βρεις πλούσιο υλικό συζητήσεων στο ίντερνετ πάνω σε αντικείμενα όπως:

  • Ιστορία
  • Γεωγραφία
  • Μαθηματικά
  • Φιλολογία
  • Ιατρική
  • Γενικές θετικές επιστήμες και οτιδήποτε άλλο επιθυμείς

Εκεί, μπορείς να μοιραστείς τις σκέψεις, τις απορίες, μέχρι και τα προβλήματα και το “νοητικό μπλοκ” που μπορεί να αντιμετωπίζεις.

Ψάξε την έμπνευση εκτός βιβλίου

Τα ακαδημαϊκά συγγράμματα σχεδόν πάντοτε παρέχουν άφθονο υλικό και πληροφορίες πάνω στο αντικείμενο που μελετάς. Ωστόσο, δεν κινούν πάντοτε την περιέργειά σου σχετικά με αυτό, στη δανειστική βιβλιοθήκη της σχολής σου ή της πόλης σου. Ακόμη και στο διαδίκτυο, στο youtube ή σε πλατφόρμες για podcasts μπορείς να βρεις ενδιαφέρουσες πληροφορίες που δεν περιέχονται στα συγγράμματα. Κάνε την αναζήτησή σου και ανακάλυψε υλικό που θα σε παρακινήσει να ενθουσιαστείς ξανά και να βρεις την έμπνευση σου.

Βρες έναν μέντορα

Από έναν γνωστό που εξειδικεύεται στο ίδιο αντικείμενο με εσένα, μέχρι έναν καθηγητή ή κάποιον ειδικό στο διαδίκτυο. Μπορείς να αρχίσεις να αναζητάς τον μέντορα ή τους μέντορές σου. Δοκίμασε να προσεγγίσεις άτομα που ασχολούνται σε επαγγελματικό επίπεδο με το ίδιο θέμα και να τους ζητήσεις συμβουλές ή να μοιραστείς τους προβληματισμούς σου. Μια καλή συμβουλή από τους σπεσιαλίστες στη μάθηση, κυρίως αν ψάχνεις τον μέντορά σου στο ίντερνετ, σε πλατφόρμες όπως το linkedin, είναι να προσεγγίζεις ειδικούς μέσης δημοτικότητας και όχι τους πιο δημοφιλείς. Έτσι, θα είναι πιο εύκολο να έρθεις σε επαφή μαζί τους και να γίνεις αντιληπτός και θα διαθέτουν τον χρόνο να σε βοηθήσουν με αυτά που σε απασχολούν.

Κάνε ένα διάλειμμα

Η συγκεκριμένη συμβουλή απευθύνεται κυρίως στα άτομα που ασχολούνται για πολλά χρόνια ή πολύ εντατικά με τον ίδιο τομέα. Ίσως έχεις στερέψει από ιδέες και έμπνευση επειδή χρειάζεσαι ένα μικρό διάλειμμα από αυτόν. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξεις πορεία ή να σταματήσεις να μελετάς. Όρισε μόνος ή μόνη ένα χρονικό περιθώριο και δοκίμασε το νέο χόμπι ή γνωσιακό πεδίο που πάντοτε ήθελες να ξεκινήσεις και ποτέ δεν είχες χρόνο:

  • μια ξένη γλώσσα
  • ένα άθλημα
  • ένα αντιδιαμετρικό γνωσιακό αντικείμενο.

Μπορεί να εκπλαγείς! Φρόντισε ωστόσο στο ενδιάμεσο διάστημα να διεκπεραιώνεις τις υποχρεώσεις σου για τη σχολή σου, ώστε να μην μείνεις πίσω όταν η περιέργειά σου αναζωπυρωθεί. Η έμπνευση μπορεί να βρεθεί ακόμα και στην ενασχόληση με άλλα αντικείμενα.

Ξεκίνησε κάτι μόνος σου

Αφήνοντας το πιο ενδιαφέρον για το τέλος, η λύση για να ξεμπλοκάρεις τη σκέψη σου ίσως είναι να δημιουργήσεις κάτι εκ νέου. Φτιάξε τη δική σου διαδικτυακή ομάδα, το δικό σου podcast ή σειρά από ψηφιακό υλικό. Συγκέντρωσε τις γνώσεις σου από τη σχολή σε σημειώσεις που μπορείς να μοιραστείς με τους συμφοιτητές σου. Μπορείς ακόμα και να συνδυάσεις ένα φαινομενικά διαφορετικό αντικείμενο με το δικό σου και να διεξάγεις έρευνα. Με σκοπό να ξεκινήσεις μια σειρά από βίντεο, ένα φόρουμ ή μια σελίδα με διασκεδαστικές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Πηγή: citycampus.gr