Το άρθρο αυτό αποτελεί συγγραφικό έργο χορηγού επικοινωνίας του Afixis, ο οργανισμός δεν ταυτίζεται απαραίτητα με το περιεχόμενό του, ούτε φέρει ευθύνη για τυχόν συνδέσμους ή υλικό που περιλαμβάνει.
Της Νικολίας Σαββοπούλου
Καθ’ όλη τη διάρκεια της φοιτητικής ζωής, λίγες είναι οι στιγμές που επισκιάζουν τον ανέμελο τρόπο ζωής των φοιτητών και, αναμφισβήτητα, μέσα σε αυτές τις στιγμές ανήκει και η περίοδος της εξεταστικής. Τα πράγματα σοβαρεύουν τώρα! Οι βόλτες μειώνονται, τα βιβλία τοποθετούνται πάνω στο γραφείο και το διάβασμα ξεκινά. Σχεδόν όλοι οι φοιτητές θα δεχτούν τον ίδιο επισκέπτη. Ο μουσαφίρης τους λέγεται άγχος και σε άλλους κάνει μια μικρή, σύντομη επίσκεψη, ενώ σε κάποιους παραμένει για μεγαλύτερο διάστημα.
Το άγχος που συνοδεύει την προετοιμασία για τις γραπτές εξετάσεις είναι φυσιολογικό, αφού ο όγκος της ύλης, ο αριθμός των μαθημάτων και η δυσκολία αυτών δεν μπορεί παρά να ασκούν εσωτερική πίεση. Δεν είναι, όμως, λίγες οι φορές που το άγχος είναι τόσο μεγάλο που λειτουργεί αποδιοργανωτικά και δεν αφήνει περιθώρια στο φοιτητή για δημιουργικό διάβασμα.
Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για να διώξει κανείς αυτό το αρνητικό συναίσθημα, ενώ η συνεχώς επαναλαμβανόμενη φράση «Μην έχεις άγχος» μοιάζει τόσο χρήσιμη όσο η χτένα σε έναν άνθρωπο χωρίς μαλλιά. Σίγουρα όμως, η κατάσταση δεν είναι αδιέξοδη. Υπάρχουν πολλά μικρά βήματα που μπορεί να κάνει κανείς καταβάλλοντας υπομονή και επιμονή προκειμένου να τιθασεύσει το άγχος και να το μετουσιώσει σε ενέργεια για διάβασμα.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο City Campus