loader image

#Debate: Το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας και του εξωτερικού

Σεπ 13, 2023 | Blog

Το άρθρο αυτό αποτελεί συγγραφικό έργο χορηγού επικοινωνίας του Afixis, ο οργανισμός δεν ταυτίζεται απαραίτητα με το περιεχόμενό του, ούτε φέρει ευθύνη για τυχόν συνδέσμους ή υλικό που περιλαμβάνει.

της Μυρτώς Μιχαηλίδου και του Δήμου Αναγνώστου

Η επιλογή κάθε νέου ανθρώπου σχετικά με το εκπαιδευτικό του μέλλον βασίζεται πάνω στις προσωπικές τους εκτιμήσεις αναφορικά με την ποιότητα και το είδος της παρεχόμενης εγχώριας και αλλοδαπής παιδείας. Εδώ, όμως, τίθεται το θέμα επιλογής της ελληνικής ή της εξωτερικής εκπαίδευσης. Τι θεωρείται καλύτερο και πιο αποτελεσματικό; 

Το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας

Μυρτώ Μιχαηλίδου

Η εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι υποχρεωτική από την ηλικία των 6 μέχρι τα 15, δηλαδή το δημοτικό και το γυμνάσιο. Το λύκειο, είτε γενικό είτε επαγγελματικό, είναι προαιρετικό, ωστόσο η πλειοψηφία των μαθητών αποφοιτά, καθώς θεωρείται δεδομένο το απολυτήριο λυκείου στις μέρες μας. Όσοι αποφοιτούν από το λύκειο, εάν επιτύχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις και καταφέρουν να εισαχθούν σε μια σχολή, είτε ΑΕΙ είτε ΤΕΙ, ανήκουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Εδώ και πολλά χρόνια ο τρόπος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι μέσω  των πανελλήνιων εξετάσεων. Έχουν γίνει ποικίλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που αφορούσαν είτε την εξεταστέα ύλη, είτε τα εξεταζόμενα μαθήματα, κουράζοντας το μαθητικό κοινό. Αυτό φαίνεται στις επιλογές του, καθώς επίσης και στη σύγχυση που πολλές φορές το χαρακτηρίζει. Παρά τα αρνητικά του συστήματος, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι αξιοκρατικό, γιατί θεωρητικά η διδασκαλία των μαθημάτων που εξετάζονται στις πανελλήνιες προσφέρεται από το σχολείο. Επίσης, τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν έχουν δίδακτρα, επομένως ο ενδιαφερόμενος μπορεί να σπουδάσει αυτό που επιθυμεί ανεξαρτήτως της οικονομικής του κατάστασης. Στον αντίποδα, τα περισσότερα πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν πολύ υψηλά δίδακτρα, «άπιαστα» για πολλές οικογένειες.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο City Campus