Ο Διονύσιος Δραγώνας συμμετείχε για πρώτη φορά στο Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων 2021 ως Τομεάρχης Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας. Έμαθε για το ΜΒΕ από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είδε τυχαία τη σελίδα του ΜΒΕ και συναρπάστηκε αμελλητί με αυτή την προσομοίωση. Τονίζει πως η δυνατότητα, που δίνεται απλόχερα στους νέους να ακουμπήσουν την πολιτική από μικρή ηλικία, αποτέλεσε το κύριο κίνητρο για να δηλώσει συμμετοχή. Η εμπειρία που αποκομίζεις μετά το τέλος της προσομοίωσης, οι φιλίες, αλλά και η προάσπιση των ιδεών αποτέλεσαν, επίσης, για εκείνον σημαντικά κίνητρα.
Τι σημαίνει για εσάς το ΜΒΕ και γιατί;
Το Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων σημαίνει για εμένα αυταπάρνηση, αφού άπαντες οι συμμετέχοντες επιδίωξαν μέσα από διαφορετικές οδούς εν ριπή οφθαλμού, να βοηθήσουν στο μέγιστο το κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι της πατρίδας μας. Σημαίνει συνεργασία και ομαδικότητα είτε με ομοϊδεάτες είτε με μη, ώστε να υπάρχει στο τέλος ένα αποτέλεσμα που θα χαροποιήσει τόσο τους βουλευτές όσο και την κυβέρνηση. Πάνω από όλα, όμως, το ΜΒΕ σημαίνει για εμένα πραγματική και δίκαιη δημοκρατία, αφού οι βουλευτές, η κυβέρνηση, το προεδρείο και οι νομικοί σύμβουλοι δεν επιλέγονται δυνάμει της δημοφιλίας τους, αλλά βάσει της ποιότητάς τους, γιατί σημασία έχει η ποιότητα και ουχί η ποσότητα.
Τι κερδίσατε από αυτή την εμπειρία και πως μπορεί να σας βοηθήσει στο μέλλον;
Ακόμη κι αν οι ημέρες των επιτροπών και της ολομέλειας είναι σε γενικές γραμμές λίγες, ωστόσο ήταν αρκετές, ώστε κανείς να αποκομίσει αρκετά από τις τέσσερις αυτές γεμάτες και «πλούσιες» ημέρες. Κάθε βήμα στην πολιτική είναι πάντοτε πολύ σημαντικό και το ΜΒΕ, ήταν εκεί, για να μας χαράξει τον ορθό δρόμο, για να κερδίσουμε εφόδια για το μη εικονικό πολιτικό μας μέλλον. Οι διαδικασίες των επιτροπών, τα πειθαρχικά, τα ψηφίσματα, οι τροπολογίες, οι προσθήκες και οι εισηγήσεις μας έδειξαν πως πραγματικά εργάζονται οι Βουλευτές στη Βουλή των Ελλήνων, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να μάθουμε σε μεγάλο βαθμό τις διαδικασίες που πραγματοποιούνται στο κέντρο λήψης αποφάσεων, αλλά και τις διεργασίες της νομοθετικής εξουσίας, ήτοι τους Βουλευτές. Από την πρώτη ώρα μέχρι και την τελευταία, το ΜΒΕ ήταν ένα ξεχωριστό σχολείο, που διδάσκει στους νέους με έμμεσο τρόπο την πολιτική στην πράξη. Ότι κι αν κάναμε, από τις ανεπίσημες συζητήσεις μεταξύ των Βουλευτών μέχρι και τις δυναμικές μας ομιλίες στην ολομέλεια αποτελούν ένα μάθημα, που δεν είχαμε την ευκαιρία να το διδαχτούμε κατά τα σχολικά μας χρόνια. Βέβαια, αφήνοντας το πολιτικό στην άκρη, το ΜΒΕ μπορεί να θεωρηθεί από πολλούς, σημαντικότατο στοιχείο ενός βιογραφικού, το οποίο γράφεται από έναν νομικό, πολιτικό επιστήμονα κοκ.
Πως σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τις εμπειρίες και τις γνώσεις που αποκτήσατε στο ΜΒΕ στα επόμενα σας βήματα;
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω σκεφτεί κάτι ακόμη, ωστόσο πιστεύω ακράδαντα ότι στο μέλλον η συμμετοχή μου στο ΜΒΕ θα λάμψει, όταν αυτή θα βρίσκεται εντός του βιογραφικού μου. Όμως, σήμερα «απολαμβάνω» τις φιλίες που άφησε σε όλους μας το ΜΒΕ.
Βλέπετε το ΜΒΕ ως διδακτικό εργαλείο; Πως πιστεύετε ότι σας διδάσκει την πολιτική και την νομοπαραγωγική διαδικασία;
Πράγματι, ως Διονύσιος Δραγώνας βλέπω το ΜΒΕ και ως διδακτικό εργαλείο. Ακόμη, κι αν η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων ανήκει σε κάποια νεολαία ενός κόμματος ή σε κάποια φοιτητική παράταξη, σίγουρα αποκομίζουμε αρκετά μέσω του ΜΒΕ. Αν και, δεν υπάρχει κάποιος να μας διδάσκει πολιτική, όπως αυτό γίνεται στα Πανεπιστήμια, ωστόσο εμπειρικά λαμβάνουμε πολλές γνώσεις, όπως άλλωστε έχω προαναφέρει. Ωσαύτως, η νομοπαραγωγική διαδικασία μας φέρνει πιο κοντά στους νόμους, αφού εμείς αποτελούμε τους πρωτεργάτες και τους ψηφίσαντες των νόμων. Σε αυτό το πεδίο, οι σπουδαστές της Νομικής, βλέπουν τους νόμους από διαφορετική οπτική γωνία και αντιλαμβάνονται το δύσκολο έργο του νομοθέτη, αλλά και αυτού που θα πρέπει να κρίνει, εάν ένας νόμος ωφελεί ή ζημιώνει την κοινωνία μας.
Αριστοτέλης: «Ο πολίτης ουδενί των άλλων ορίζεται μάλλον ή τω μετέχειν κρίσεως και αρχής.», μετάφραση: «Το κύριο γνώρισμα του πολίτη είναι η συμμετοχή στην απονομή της δικαιοσύνης και στην άσκηση εξουσίας.»
Γιατί πιστεύετε ότι ξεχωρίζει το ΜΒΕ για εσάς από τα υπόλοιπα φοιτητικά προγράμματα;
Πρώτα πρώτα, το ΜΒΕ είναι το πιο γνωστό συνέδριο, το οποίο λαμβάνει μέρος στην Ελλάδα από Έλληνες φοιτητές. Η μοναδικότητά του φαίνεται αμυδρά κάθε χρόνο, αφού εξελίσσεται με φρενήρεις ρυθμούς, δίνοντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αποκομίσουν νέα οφέλη κάθε χρόνο. Οι διαδικασίες των επιτροπών και των ολομελειών μπορεί κανείς να τις περάσει, είτε εφόσον έχει εκλεχθεί από τον Ελληνικό λαό είτε εάν συμμετάσχει στο ΜΒΕ. Μάλιστα, η παρουσία πολιτικών της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας στο συνέδριο, δίνει μία αναγνωρισιμότητα από πλευράς τους, που είναι πολύ σημαντική.
Τι θα λέγατε σε κάποιον που δεν έχει λάβει μέρος, αλλά το σκέφτεται;
Ορισμένα πράγματα στη ζωή μας οφείλουμε πρώτα να τα σκεφτόμαστε και μετά να τα πράττουμε, κάτι το οποίο δεν ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Δεν υφίσταται σκέψη για συμμετοχή, αλλά υποχρέωση για συμμετοχή. Ότι κι αν πουν οι συμμετέχοντες για την εμπειρία τους στο ΜΒΕ, θα είναι πενιχρό. Το μεγαλείο του Μοντέλου Βουλής των Ελλήνων, θα το καταλάβει κανείς μετά το τέλος της ολομέλειας, όταν και θα σκεφτεί πόσο όμορφα πέρασε όλες αυτές τις μέρες.
Τι θα θέλατε να δείτε στο ΜΒΕ στο μέλλον;
Το ΜΒΕ έχει εξελιχθεί αρκετά από τον πρώτο χρόνο, που έκανε τη δυναμική εμφάνισή του, δίνοντας φωνή στους νέους. Ωστόσο, το ΜΒΕ δεν είναι τέλειο, καθότι είναι ανθρώπινο δημιούργημα. Κατά τη δική μου κρίση, θα μπορούσε να βελτιωθεί, ενόσον οι διαδικασίες αποκτούσαν έναν χαρακτήρα, που θα έμοιαζε ακόμη περισσότερο με τις διαδικασίες της ΒτΕ. Ωσαύτως, μία εξαιρετική ιδέα, θα ήταν η εξής: τα σχέδια νόμου που ψηφίζονται από την ολομέλεια, να εκδίδονται και να δίνονται ως οιονεί αναμνηστικά στους συμμετέχοντες, διότι αυτοί αποτέλεσαν το «εργατικό δυναμικό» για τη δημιουργία των νόμων. Ακόμη, όμως, και να μην παρθούν αυτά τα «μέτρα», το ΜΒΕ θα συνεχίζει να προσφέρει αξέχαστες εμπειρίες τόσο στον τομέα της πολιτικής όσο και στις ανθρώπινες σχέσεις.
Έχοντας αποκτήσει μια θετική εντύπωση από το ΜΒΕ πιστεύετε ότι θα σας ενδιέφερε να πάρετε μέρος και σε κάποιο άλλο πρόγραμμα του Afixis και για ποιόν λόγο;
Ο οργανισμός Afixis, αποτελεί ένα προστάδιο του μέλλοντος, δηλαδή μέσω του ΜΒΕ ο συμμετέχοντας βλέπει τις διαδικασίες των εκλεγμένων και μη αντιπροσώπων μας. Εντούτοις, ο Afixis προχώρησε και στη δημιουργία διεξαγωγής εικονικών δικών που φέρουν το όνομα «Πρωταγόρας» (χρήσιμο για νέους που φαντάζονται το μέλλον τους εντός των ναών της δικαιοσύνης). Βέβαια, αυτές επικεντρώνονται, κυρίως, σε μαθητές λυκείου και όχι σε φοιτητές, όθεν δεν έχω δικαίωμα συμμετοχής. Βέβαια, αρκετά ενδιαφέρον φαίνεται το εξής πρόγραμμα: «World Academic Venture», στο οποίο θα ήθελα να συμμετάσχω τον επόμενο χρόνο, εφόσον πραγματοποιηθεί, αφού κανείς μπορεί να το θεωρήσει ως βοηθητικό εργαλείο για τις σπουδές τους, καθώς η έρευνα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των θεωρητικών, κυρίως, σπουδών.