Το άρθρο αυτό αποτελεί συγγραφικό έργο χορηγού επικοινωνίας του Afixis, ο οργανισμός δεν ταυτίζεται απαραίτητα με το περιεχόμενό του, ούτε φέρει ευθύνη για τυχόν συνδέσμους ή υλικό που περιλαμβάνει.
των Όλγα Ζώτου και Δέσποινα Μέγγιου
Καθώς πλησιάζει ο καιρός για τις πανελλήνιες δεκάδες παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με καίρια ερωτήματα. Οι υποψήφιοι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε μια ευρεία γκάμα επιλογών και το ερώτημα που τους τριβελίζει το μυαλό είναι το εξής: Επιλέγω την σχολή που μου αρέσει η την σχολή που μου εγγυάται μια καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση;
#Σχολή που μου αρέσει
Είναι σαφές πως οι υποψήφιοι καλούνται να επιλέξουν το επάγγελμα που θα τους συντροφεύει για μια ζωή. Για αυτό, λοιπόν, δεν γίνεται να απασχολούνται με μια επιστήμη που δεν τους ενδιαφέρει αλλά τους εξασφαλίζει παχυλό μισθό. Αφού πρώτα ο νέος αντιληφθεί τις ιδιαίτερες κλίσεις του και αξιολογήσει της ικανότητες του, καλείται να βρει το επάγγελμα που ανταποκρίνεται σε αυτά. Έτσι το επάγγελμα του δεν θα αποτελεί μια βαρετή και μίζερη διαδικασία αλλά μια ευδιάθετη απασχόληση. Αδιαμφησβήτητα ο κάθε άνθρωπος όταν απασχολείται με ένα αντικείμενο που πράγματι τον γοητεύει, αποδίδει αποτελεσματικότερα. Η κινητήριος δύναμη που δεν είναι άλλη πέρα από το πραγματικό ενδιαφέρον, ωθούν τον νέο να εξελίσσεται διαρκώς και έτσι να μπορεί να διεκδικεί περισσότερα.
Είναι κατανοητό ότι η σημασία της εργασίας είναι και βιοποριστική, χωρίς αυτό να συνεπάγεται πως είναι ο μοναδικός παράγοντας που πρέπει να λαμβάνει υπό όψη ο νέος. Σαφώς και οφείλει να γνωρίζει το αντίκρισμα των σπουδών αλλά πρέπει να το συνδυάζει με τις προτιμήσεις του. Οι νέοι που υποκύπτουν στον συμβιβασμό του επαγγέλματος που τους εξασφαλίζει ένα λαμπρότερο μέλλον, επί της ουσίας ακυρώνουν το όραμα και τις προσδοκίες τους. Είναι βέβαιο πως το κενό αυτό θα τους ακολουθεί μια ζωή και ένα απωθημένο πάντοτε θα παραμονεύει. Ταυτόχρονα, λόγω του ότι η εργασία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, διαδραματίζει ένα ρυθμιστικό ρόλο καθώς διαμορφώνει την ψυχοσύνθεση των ανθρώπων και επηρεάζει τόσο έμμεσα όσο και άμεσα την συμπεριφορά και την ψυχολογική κατάσταση.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο City Campus