Το άρθρο αυτό αποτελεί συγγραφικό έργο χορηγού επικοινωνίας του Afixis, ο οργανισμός δεν ταυτίζεται απαραίτητα με το περιεχόμενό του, ούτε φέρει ευθύνη για τυχόν συνδέσμους ή υλικό που περιλαμβάνει.
Γιατί να στηρίξουμε τα τοπικά βιβλιοπωλεία;
Το βιβλίο εν μέσω κρίσης
Τόσο η οικονομική κρίση, όσο και η κρίση που πλήττει την παγκόσμια υγεία, έφεραν στην επιφάνεια την ανάγκη στήριξης μικρών επιχειρήσεων. Τοπικές επιχειρήσεις όπως για παράδειγμα τα μικρά βιβλιοπωλεία δέχθηκαν ένα μεγάλο πλήγμα. Το βιβλίο δεν θεωρείται απαραίτητο αγαθό επομένως δεν δινόταν προτεραιότητα σε τέτοιες αγορές. Πως γίνεται όμως ένα αγαθό που προσφέρει τέρψη που προκαλεί στοχασμό που προβληματίζει και που θεωρείται κομβικό σημείο για όποιον επιζητά την διαρκής μάθηση να μην είναι απαραίτητο;
Από τα αρχαία χρόνια το βιβλίο συνόδευε τους πολίτες και αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας τους. Η μεγάλη βεληνεκούς ισχύς του βιβλίου εξασφαλίζει την αέναη συμβουλή του στην πορεία των αιώνων. Το βιβλιοπωλείο δεν αποτελεί απλά έναν χώρο αγοράς βιβλίου, αλλά ένα χώρο ανταλλαγής απόψεων. Αντίστοιχα, ο βιβλιοπώλης δεν είναι ένα απλός πωλητής, αλλά ένα άτομο που αποπνέει το αίσθημα εμπιστοσύνης στον αναγνώστη. Καταλαμβάνει δηλαδή μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του. Αυτές είναι και οι δύο κύριες διαφορές με τα πολυκαταστήματα.
Τα τοπικά βιβλιοπωλεία
Η μοναδική ατμόσφαιρα των βιβλιοπωλείων της γειτονιάς τα καθιστά ως τα πλέον καταλληλότερα σημεία για πολιτιστικά δρώμενα. Ένα βιβλιοπωλείο δεν επαναπαύεται στην αγοραπωλησία βιβλίων, αλλά οργανώνει κάθε λογής εκδήλωση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει βιβλιοπαρουσιάσεις με την παρουσία συγγραφέων, προβολές ταινιών βασισμένες σε βιβλία. Ακόμη και συζητήσεις αφορμισμένες από ένα φλέγον ζήτημα. Το βιβλιοπωλείο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον πολιτισμό και αυτό γιατί δεν νοείται πολιτισμός χωρίς βιβλιοπωλεία.
Το πλέον ιδιαίτερο και άκρως ελκυστικό χαρακτηριστικό των μικρών βιβλιοπωλείων, είναι ο δημιουργός που κρύβεται πίσω από αυτά. Πρόκειται για άνθρωπο που αγαπά το βιβλίο και που επιθυμεί να δημιουργήσει μια αμφίδρομη σχέση με τους πελάτες τους. Αμφίδρομη γιατί δεν κερδίζει μόνο ο πελάτης, αλλά και ο βιβλιοπώλης, γιατί μέσα από την συζήτηση μόνο κερδισμένος μπορεί να είναι κανείς. Ο στόχος του κάθε βιβλιοπώλη είναι να στήσει την δική του βιβλιοθήκη η οποία είναι ανοικτή στο κοινό. Δεν δεσμεύεται με τα best seller βιβλία, αλλά προσπαθεί να προωθήσει τα λιγότερο εμπορικά βιβλία. Με λίγα λόγια είναι ταγμένος στην ποιότητα.
Προφανώς και ο εκάστοτε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να επιλέγει από πού θα προμηθευτεί το βιβλίο του. Όμως πρέπει να αντιληφθεί την ανάγκη στήριξης τοπικών επιχειρήσεων και πόσο μάλλον των βιβλιοπωλείων. Στηρίζοντας το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς, προκύπτουν νέες θέσεις εργασίας και δίνεται πνοή στην οικονομία της κοινωνίας, καθώς κινείται χρήμα το οποίο παραμένει στην τοπική αγορά. . Αν ο άνθρωπος θέλει να καλείται ευσυνείδητο ων, πρέπει να αντιληφθεί την αναγκαιότητα αλληλοϋποστήριξης, καθώς αποτελεί κρίκο μιας αλυσίδας η οποία πρέπει να παραμείνει αναλλοίωτη.
Πηγή: citycampus.gr